Ook vanuit de lucht is AMSL een imposant bedrijf. FOTO: Bert Jansen.
Ook vanuit de lucht is AMSL een imposant bedrijf. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Meest waardevolle bedrijf van Nederland: ASML, 150 miljard!

  Financieel

De waarde van ASML is de afgelopen maanden met maar liefst zo'n 60% gestegen. Inmiddels is de beurswaarde van ASML bijna 150 miljard euro. Om te vergelijken, dat is ongeveer 6 keer zo groot als ING. Ook Shel en Unilever kunnen daaraan niet tippen.

www.asml.com

Van de redactie.

ASML blijft waakzaam zolang COVID-19 er nog is

ASML uit Veldhoven is het sterkst groeiende bedrijf van de Nederlandse economie. Zelfs de Corona-crisis heeft daaraan geen afbraak kunnen doen. Zo komt de netto-omzet in het 2e kwartaal van 2020 uit op 3,326 miljard euro. En dat is weer zo'n 25% meer dan in 2019.

VELDHOVEN - Peter Wennink, CEO van AMSL: "Onze verkopen in het 2e kwartaal bedroegen 3,3 miljard euro, een sterke groei van meer dan 35% in vergelijking met het 1e kwartaal.

Verbetering

"De brutomarge bedroeg 48,2%, een aanzienlijke verbetering in vergelijking met het 1e kwartaal, voornamelijk dankzij een verbetering van de EUV-installatiebasis brutomarge en de DUV-mix. We hebben 9 EUV-systemen verzonden en konden in het 2e kwartaal omzet voor 7 systemen erkennen. De uitgestelde inkomsten van 4 EUV-systemen die in de 1e helft van het jaar zijn verzonden, worden erkend na aanvaarding van de locatie, naar verwachting In de 2e helft van het jaar bedroegen onze netto boekingen voor het 2e kwartaal 1,1 miljard, inclusief 461 miljoen euro van EUV-systemen (drie eenheden)."

Waakzaam

"Dankzij de inzet en betrokkenheid van onze mensen hebben we onze activiteiten in het 2e kwartaal kunnen voortzetten en onze klanten kunnen bedienen. Onze operationele capaciteiten zijn nu grotendeels weer normaal, maar we blijven waakzaam omdat COVID-19 nog niet achter is ons."

Verwachtingen

"We verwachten een omzet in het 3e kwartaal tussen 3,6 miljard en 3,8 miljard euro met een brutomarge tussen 47% en 48%, Research & Developmentkosten van ongeveer 545 miljoen euro en VAA-kosten van ongeveer 140 miljoen euro. Het geschatte effectieve belastingtarief op jaarbasis zal naar verwachting rond de 14% voor 2020. Onze groeiverwachtingen voor 2020 zijn grotendeels ongewijzigd ten opzichte van onze visie aan het begin van het jaar ", aldus Peter Wennink, behalve CEO ook President van ASML.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden