Ieder jaar wordt er vanuit de overheid veranderingen aangebracht in de zorgverzekeringen. FOTO: PixaBay.
Ieder jaar wordt er vanuit de overheid veranderingen aangebracht in de zorgverzekeringen. FOTO: PixaBay.

Wijzigingen zorgverzekeringen 2023 staan voor de deur

Financieel

Ieder jaar wordt er vanuit de overheid veranderingen aangebracht in de zorgverzekeringen. KBO-Brabant zet ieronder de belangrijkste veranderingen op een rij.

VELDHOVEN - Op dit moment heeft slechts 1 zorgverzekeraar de zorgpremie bekend gemaakt en dat is zorgverzekeraar DSW. Zij zijn ieder jaar de eerste en de premiestijging van 9,75 euro per maand, die zij afgelopen september al publiceerden, geeft natuurlijk al een voorzichtige  indicatie voor premiestijging van de andere zorgverzekeraars. Vanaf zaterdag 12 november moet de polis van de huidige verzekeraar met de nieuwe tarieven ontvangen worden.

Op een rij

Er worden nogal wat wijzigingen doorgevoerd. Belangrijke wijzigingen ook, die iedereen wel moet weten. De allerbelangrijkste zijn:

- Houd rekening met een premiestijging van 120,00 euro per jaar. De zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen neemt ook toe.

- Zorgverzekeraars mogen werkgevers- en ledencollectiviteiten geen premiekorting meer geven op de basisverzekering. Op de aanvullende verzekeringen mag dat nog wél. Ook mogen in de aanvullende verzekeringen extra voordelen, zoals teruggave van de jaarlijks contributie van een vereniging, afgesproken worden. 

- Het eigen risico (voor zorg uit de basisverzekering) blijft hetzelfde: 385,00 euro.

- In de basiszorgverzekering zijn de volgende wijzigingen aangebracht: de vergoeding van hoge dosering vitamine D komt te vervallen; de zorg als gevolg van langdurige klachten bij herstel van het Corona-virus wordt verlengd; er wordt kritischer gekeken naar welke zorg zinnig is en welke niet.

Vereniging

Lid van een seniorenvereniging? VGZ, CZ en Zilveren Kruis geven dan een korting op de aanvullende verzekering. VGZ en CZ vergoeden bovendien jaarlijks het lidmaatschap van de lokale vereniging als u een bepaalde aanvullende verzekering via de collectiviteit van de vereniging afsluit. 


Wilt u meer informatie over de voordelen van de collectieve zorgverzekeringen via seniorenvereniging KBO-Brabant? Ga naar de website van KBO-Brabant:

kbo-brabant.nl

Vanaf dinsdag 14 november is ook de helpdesk actief.

Meer informatie

Van de redactie

Nieuwe zorgpremies bekend sinds zaterdag

Afbeelding