Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. FOTO: Belastingdienst.
Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. FOTO: Belastingdienst.

Huur- of zorgtoeslag 2021 vóór 2 september aanvragen

Financieel

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Verandering van inkomen vorig jaar? Uit huis gaan wonen of 18 jaar geworden?  

VELDHOVEN - Tot en met 1 september 2022 zijn de huur- of zorgtoeslag over 2021 aan te vragen op Mijn toeslagen. Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand over 2021 recht hebt op toeslagen, terwijl hij/zij dat niet verwacht. Bijvoorbeeld:
- Omdat hij/zij 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kan aanvragen.
- Omdat hij/zij op zichzelf is gaan wonen.        
- Omdat hij/zij is gescheiden of uit elkaar is gegaan en nu in een huurhuis woont.        
- Omdat hij/zij voor het eerst AOW ontving en het inkomen hierdoor veranderde.        
- Omdat de partner overleed.
Wie wil weten of hij/zij recht heeft op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar, die kan het zelf nagaan op toeslagen.nl/aanvraag2021. Of vraag de toeslag over 2021 direct aan op Mijn toeslagen. Dat kan nog tot en met 1 september.                 

Zelfstandig        

Wie als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen heeft, bijvoorbeeld door Corona, die heeft mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag, terwijl hij/zij dat misschien niet verwacht. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van het toetsingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is het inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken.
Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heeft iemand nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag.

Voor meer informatie:

toeslagen.nl/aanvraag2021               

.                
        
        

Wie hulp nodig heeft omdat er twijfel is over het recht op toeslagen of er niet helemaal uitkomt, die neemt een kijkje op onderstaande website

toeslagen.nl/hulp

Hulp nodig

Van de redactie

Er kunnen
heel veel
redenen
zijn