
Doorzetter Renske wil meedoen!
EvenementNa een val met haar paard in 2018 kampt Renske Spierings (23) met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH). Ondanks jarenlange revalidatie kan de Veldhovense niet deelnemen aan de maatschappij. Om een behandeling in de USA mogelijk te maken, is er vrijdag 22 september een benefietdiner in het DAF Museum.
VELDHOVEN - Aan de buitenkant is niets te zien. Maar de lijst met klachten door het NAH is lang. “Mijn meest levensbeperkende klacht is extreme cognitieve vermoeidheid. Mijn accu is beschadigd en laadt nooit volledig op. Dat betekent dat ik sneller vermoeid raakt van (kleine) dingen. Allerlei zintuigelijke prikkels kan ik niet verwerken en bij te veel ervan word ik ziek. Mijn temperatuurregulatie is beschadigd, bij warm weer voel ik dat niet goed aan en ga out als ik niet regelmatig afkoel. En de samenwerking van mijn ogen is stuk. Dit is een gevolg van de oogzenuwverlamming welke ik opliep door de klap”, somt Renske op.
“De reguliere revalidatietrajecten zijn in Nederland gericht op de acceptatie van je letsel, en het inrichten van je nieuwe leven. Dat werkt voor mij niet. Ik was 18 jaar en wilde weer de oude worden, of in ieder geval de beste versie van mijzelf. Ik had veel doelen die ik koste wat kost nastreefde.” Renkse is een doorzetter. Een tattoo op haar arm spreekt duidelijke taal en biedt houvast: ‘Try to live life again’. “Het is mijn grootste wens om weer te kunnen leven in plaats van overleven. Ik zou graag iets voor mezelf beginnen. Iets wat ik zelf qua tijd kan indelen binnen mijn mogelijkheden. Ondernemen zit in mijn bloed, ik zou zo graag weer mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Want ik denk dat we heel goed mensen kunnen gebruiken met doorzettingsvermogen zoals dat van mij!”
Via een lotgenotengroep op Facebook leest Renske over een behandeling in een kliniek in Utah en het verhaal van een ander meisje. “Zij had ook een ongeluk met haar paard en reisde ook af naar Utah. De dingen die ik las van haar kwamen erg overeen met mij, het was alsof iemand mijn verhaal had geschreven. Later kwam ik met haar in contact. Het was heel fijn om met iemand te praten die zoveel dezelfde dingen ervaarde als ik. Ineens was ik niet meer alleen.”
Om weer actief te kunnen deelnemen aan de maatschappij, richt Renske nu ook haar pijlen op een behandeling in Utah. De kosten hiervan bedragen 25.000 dollar. Alle kosten eromheen nemen haar ouders voor rekening, zoals vluchten en verblijfskosten. De benefietavond, inclusief diner, livemuziek en een veiling - is vrijdag 22 september in het DAF Museum. Aanmelden: www.renskespierings.com
Behandeling in Amerika
‘Mijn accu is beschadigd en laadt nooit volledig op’