Hans Sonnemans van Museum 't Oude Slot. Zijn museum en Theater de Schalm hebben hunvnoodgedwongen sluiting nuttig besteed. FOTO: Bert Jansen.
Hans Sonnemans van Museum 't Oude Slot. Zijn museum en Theater de Schalm hebben hunvnoodgedwongen sluiting nuttig besteed. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Culturele sector staat weer rechtop

  Cultuur

'Er is
oprechte
belangstelling
voor elkaar'

Het programma van Theater de Schalm is te lezen op de website www.deschalm.com.
Het programma van Museum 't Oude Slot is te lezen op de website www.museumoudeslot.nl.

Websites

Ad Adriaans.

'Zo hebben we
de collectie
digitaal toegankelijk
gemaakt.
Een klus
die normaal
2 jaar in beslag
zou nemen,
is nu
in 2 maanden
geklaard'

Musea en theaters moesten medio maart van de ene op de andere dag hun deuren sluiten. Maar de culturele sector start gelukkig weer op met tal van nieuwe perspectieven in het vizier.

VELDHOVEN - Theater De Schalm is donderdag 12 maart op slot gegaan. “Er ging een streep door 45 voorstellingen en nog eens 35 verhuringen van één van de zalen”, vertelt Nancy van Dijck, programmeur van het theater.

Uitbouwen

Maar stilzitten is er niet bij. Van Dijck: “We hebben al 2 jaar een opname- en streamingdienst van wat er op ons podium gebeurt voor onder meer verzorgingshuizen. We zijn die dienst verder gaan uitbouwen zodat ook gasten thuis op de bank via de website www.deschalm.live optredens konden volgen. Ook gingen we aan de slag met de introductie van betaalde elektronische tickets zodat de artiest ook iets kan verdienen aan dit streamen.”
Er is gestart met plaatselijke artiesten die voor een lege zaal optreden. Kort daarna volgt de implementatie van interactie met publiek via Zoom.
Tijdens de sluiting is gewerkt aan het verplaatsen of annuleren van voorstellingen. Bezoekers die kaartjes hadden voor deze voorstellingen, worden persoonlijk op de hoogte gesteld van de verdere afwikkeling hiervan. Eind augustus zullen de voorstellingen die te zien zijn tot eind december worden gepresenteerd.
Vanaf 1 juli mogen er weer maximaal 100 bezoekers in het theater. Momenteel vinden er vrijwel dagelijks musicals van groepen 8 plaats. Familieleden kunnen via de website thuis meekijken. Inmiddels zijn er ook 4 afleveringen van De Schalm Verlicht geweest. Een eigen talkshow die ook via www.deschalm.live is te bekijken.
De zomerprogrammering is zaterdag 4 juli gestart. In de grote zaal van De Schalm wordt een vlakke zaal gecreëerd met daarin tafels en stoelen. Een drankje mag mee de zaal in. Van Dijck stelt dat de streamingdienst een blijvertje is. “Denk aan mensen die niet naar het theater kunnen.”

Belangstelling voor elkaar

Hans Sonnemans van Museum ’t Oude Slot spreekt zijn waardering uit voor de collegialiteit die hij in deze periode ontmoet tussen de culturele instellingen. ”Er is oprechte belangstelling voor elkaar. En ik heb respect voor de collega’s hoe die alles opgelost hebben.”
Het museum is dicht geweest van vrijdag 13 maart tot maandag 1 juni. “Die periode is voorbij gevlogen omdat we niet stil hebben gezeten. Zo hebben we de collectie digitaal toegankelijk gemaakt. Een klus die normaal 2 jaar in beslag zou nemen, is nu in 2 maanden geklaard.”
Ook is het museum aangehaakt bij een reserveringssysteem dat nu gekoppeld is aan de website. In de maand juni is daarvan al gebruik gemaakt. Sonnemans: “Sinds woensdag 1 juli is reserveren niet meer verplicht. Wel geldt nog de beperking tot 22 bezoekers.”
De directeur verwacht een goede vakantieperiode nu veel Nederlanders in eigen land blijven. Met het Wedding-event staat op zondag 6 september het eerste grote evenement op het programma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden