Fabian Franciscus is zelf autist en heeft daarover een cabaretvoorstelling gemaakt.
Fabian Franciscus is zelf autist en heeft daarover een cabaretvoorstelling gemaakt. (Foto: )

Lachem met Fabian om (zijn) autisme

  Cultuur

Fabian Franciscus speelt woensdag 2 oktober om 20.15 uur de voorstelling 'Vlafeest' in De Schalm. Met grote openheid vertelt hij dan over autisme. Kaarten kosten 17,50 euro.

VELDHOVEN - Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma 'Vlafeest' gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. "Het theater is een goede plek om het daar over te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen."
In zijn laatste 'viral video' heeft hij het uitgebreid over zijn autisme. Hij beschrijft op een hilarische manier hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt. "Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen. Mijn show gaat natuurlijk niet alleen over dat autisme, maar het is wel een belangrijk deel van me. Het feit is wel dat ik er een heel eigen blik op de wereld door heb. Op die manier zet ik mijn eigenaardigheid in als een kracht. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor mij soms heel gek en absurd overkomen. Maar los daarvan is het een cabaretvoorstelling en wil ik mijn bezoekers vooral een avond keihard lachen bezorgen. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?"

Meer berichten