De tentoonstelling laat zien hoe één onderwerp op veel verschillende manieren verbeeld kan worden. Deze is van Tjeerd Royaards.
De tentoonstelling laat zien hoe één onderwerp op veel verschillende manieren verbeeld kan worden. Deze is van Tjeerd Royaards. (Foto: )

Expositie van de 100 beste cartoons

  Cultuur

Van de redactie

Inktspotprijs 2018

Van vrijdag 2 augustus tot en met zondag 8 september is de expositie De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2018 te zien in Museum 't Oude Slot.

VELDHOVEN - De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Cartoonisten kunnen hun beste tekeningen inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar(s) kiest.

Winnaars

De tentoonstelling laat de 100 ingezonden en genomineerde spotprenten zien voor de Inktspotprijs 2018.
De 1e prijs van deze editie is gewonnen door Tjeerd Royaards. Zijn tekening 'Good migrant, bad migrant?' is als beste uitgeroepen. Daar hoort een bronzen beeldje van kunstenares Carla Daalderop bij; een duivel op een inktpotje. De 2e en 3e prijzen zijn respectievelijk voor Tom Janssen met zijn cartoon 'Geen dividendbelasting' en Joep Bertrams met 'De Schepping'.
3 eervolle vermeldingen van de jury zijn voor de tekenaars Mirjam Vissers, Bas Palsrok en Pieter Geenen.

Verschillende manieren

De actuele tekeningen zijn vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend. Ze geven een overzicht van het jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. De tentoonstelling laat zien hoe één specifiek onderwerp op veel verschillende manieren verbeeld kan worden.

Grote namen

Er zijn grote namen aanwezig zoals Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek en Stefan Verwey, maar ook nieuwe namen komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en als middel om zaken aan de kaak te stellen.

Deze expositie is overigens tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Pers en Prent. Deze houdt van de politieke tekening, zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. Dit doet zij onder andere dus als organisator van de jaarlijkse Inktspotprijs

Meer berichten