Antoinette Donkers-Dekker, Toon Mouws en Anita van Golstein Brouwers doen zelf ook mee aan Kunst Kijken in Wintelre. FOTO: Bert Jansen.
Antoinette Donkers-Dekker, Toon Mouws en Anita van Golstein Brouwers doen zelf ook mee aan Kunst Kijken in Wintelre. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Weekendje Kunst Kijken in Wintelre

  Cultuur

Tonnie Wesseling

Za. 6 en zo. 7 juli, 11.00-17.00 uur

In Wintelre wordt zaterdag 6 en zondag 7 juli het evenement Kunst Kijken Wintelre gehouden. Dit evenement wordt om de 5 jaar gehouden en is in 2004 opgericht op initiatief van Riek en Guus Wouters en de vorig jaar overleden wijkzuster die een streekmuseum had. Op 11 locaties laten 20 kunstenaars uit Wintelre hun werk zien.

WINTELRE - Antoinette Donkers-Dekker, Toon Mouws en Anita van Golstein Brouwers lichten een tipje van de sluier op. Van Golstein Brouwers: "In ons dorpsblaadje stond een uitnodiging met een oproep aan mensen die kunstzinnig bezig zijn om mee te doen." Mouws: " Daar kwam behoorlijk wat respons op. We houden het evenement bewust om de 5 jaar omdat er dan weer meer werk gemaakt kan worden om te laten zien." Donkers, die pas sinds 2014 in Wintelre woont: "Het blijkt een heel creatief dorp te zijn. Er is wel een soort kerngroep." Mouws vult aan: "Het zijn er dit keer wat meer omdat er mensen uit de KBO-groep bij zijn die onder leiding van Piet van Hout in het gemeenschapshuis de Rosdoek schilderen en ook daar exposeren."

Uitbeelden

Van Golstein Brouwers hoopt op mooi weer zodat ze haar werk in de tuin kan exposeren. "Kwetsbaar werk", zegt ze hierover. "Ik kap in steen en kalksteen en vooral albast is zeer vochtgevoelig." Dit jaar studeerde ze af aan de kunstacademie in Neerpelt. Ze maakt zowel abstracte als figuratieve beelden. Veelal met het thema 'vrouw'. "Ik vind het mooi hoe een mens zichzelf gevonden kan hebben om thuis te zijn in zichzelf en dat probeer ik een beetje uit te beelden."
Donkers exposeert zowel buiten als in haar riante atelier. Zij maakt mensenbeelden in klei, brons, keramiek en kunsthars. "Ik heb een beeldje 'Aleppo' van brons gemaakt naar aanleiding van een documentaire waarbij een vader zijn zoon naar het ziekenhuis brengt." Ze won hiermee de publieksprijs van de Van Lanschot Kunstprijs. "Ik heb het nu opnieuw in brons gegoten. Mijn werk heeft een inhoudelijke lading." Donkers is professioneel kunstenaar, docent en coach.
Mouws, met pré-pensioen, is al 50 jaar met fotografie bezig. "Vroeger had ik thuis een doka op de hooizolder. Ik kon toen zelf zwart-wit ontwikkelen. Nu is het veel met fotoshop en digitale fotografie. Voor de expositie heb ik 2 grote collages gemaakt van 40 foto's. Het is arbeidsintensief werk. Het voordeel van deze groep van fifty fifty man/vrouw is dat iedere groep verschillend naar foto's kijkt. Zo word je geïnspireerd om bijvoorbeeld andere dingen te gaan maken met oog voor details." Mouws maakt foto's van objecten, maar ook van mensen, vaak geïnspireerd door werk van Erwin Olaf.

Om Kunst Kijken in Wintelre te promoten, zijn op diverse plaatsen posters opgehangen en foldertjes neergelegd. "Het is zo geweldig dat mensen de moeite nemen om naar je werk te komen kijken. Als dat dan goed ontvangen wordt tilt dat je zó ontzettend op!", besluit Golstein Brouwers.
www.wintelre.info

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden