De spelers van Meer Vreugde Kern zetten met de nieuwe voorstelling De Spaanse Hoer een 'bizar goed' toneelstuk neer.
De spelers van Meer Vreugde Kern zetten met de nieuwe voorstelling De Spaanse Hoer een 'bizar goed' toneelstuk neer.

Meer Vreugde Kern komt met ongekend grootse prestatie

  Cultuur

"Bizar goed!" Dat is wat de cast van toneelvereniging Meer Vreugde Kern vindt over hun nieuwe voorstelling, De Spaanse Hoer.

VELDHOVEN - Johan Sanders vertelt enthousiast over De Spaanse Hoer. "Het is groots. Het is avondvullend. Een geweldig stuk met 52 mensen op het toneel. Ik draai intussen al 36 jaar mee maar zoiets als De Spaanse Hoer heb ik nog nooit mee gemaakt. Het is indrukwekkend, vooral hoe alle verschillende onderdelen schijnbaar moeiteloos bij elkaar worden gebracht door onze regisseur Ad van den Broek".

Tragi-komedie

Sanders doelt daarbij op het grote logistieke geheel. "De toneelspelers, de kinderen die meespelen, de figuranten en het orkest. Het decor wat we zelf als toneelvereniging hebben gemaakt. Daar zit veel werk in en het is schitterend geworden Het stuk is als een tragi-komedie, maar dan op zijn vrolijkst."

Ongekend

Daniël Zevenbergen vult aan: "Er wordt volop gelachen. Het is dynamisch, vol hebzucht en liefde. Arm en rijk, mannen tegen vrouwen. Een feest om naar te kijken. Groots en voor een amateurvereniging als Meer Vreugde Kern ongekend! Met prachtige teksten in een uniek decor met schitterende kleding. Een productie waar je als speler enorm enthousiast van wordt. Zonder de eerdere spelen tekort te doen... Dit is gigantisch en mooi."
Regisseur Ad van den Broek vertelt dat het stuk zijdelings vergeleken kan worden met Romeo & Julia. "De Spaanse Hoer is voor mij zonder meer een lust om te mogen maken. Het is absoluut een echt groots stuk waarbij onze spelers flink boven zichzelf uitstijgen."

IJzersterk

De Spaanse Hoer is in de jaren '60 door Hugo Claus vertaald en bewerkt. De arrangementen zijn van Onno de Jong. Sanders: "De teksten zijn briljant gevonden. Een meesterlijke zinsopbouw met hele mooie woorden. De poëzie en de dubbelzinnigheden staan ijzersterk overeind in De Spaanse Hoer. En het is niet zoals de titel doet vermoeden, een ordinair of plat stuk. Het is een liefdesthema waarin liefde en hebzucht centraal staan."

Meer berichten