Knegsel maakt zich op voor de ontvangst van duizenden bezoekers aan de historische ommegang. FOTO: Org.
Knegsel maakt zich op voor de ontvangst van duizenden bezoekers aan de historische ommegang. FOTO: Org.

Knegsel toont zijn historie uitbundig

Cultuur

Van de redactie

Zondag 24 september is een bijzondere dag voor Knegsel. Het dorp is die dag het toneel voor een grootste historische ommegang. Daarnaast vinden ook nog tal van andere activiteiten plaats.  

VELDHOVEN - Mei 1988 heeft in Knegsel ook een soortgelijk evenement plaatsgevonden, een historische optocht, groots van opzet. Dit idee nu is opnieuw gelanceerd door Sjaak van Beers, lid van dorpsraad Knegsel. Vanuit gemeente Eersel wordt in 2021 namelijk een financiële bijdrage uitgereikt aan het beste idee. Het winnende idee is het historisch spektakel wat Van Beers heeft aangedragen. 

Knegsel 

Lid van de organisatie van het historische spektakel, Jan Pasmans, vertelt dat Knegsel een rijke historie kent. “De geschiedenis loopt terug tot 1200... Dus je kan wel nagaan dat er veel te vertellen valt over het dorp. Knegsel gaat in tijd zelfs terug tot in de steentijd. Dat is te zien aan de grafheuvels.”
Lachend zegt hij dat je zoiets niet achter zo’n klein dorpje zoekt. “Woonde gij in Knegsel? Ach’erme, dat zit met krantenpapier dichtgeplakt!”

Oude tradities 

De gehele dorpskern van Knegsel is zondag 24 september afgesloten voor verkeer. Hier staan de historische voertuigen opgesteld en zijn oude werktuigen te zien, oude ambachten en huisvlijt.
Ook oude gebruiken worden herdacht zoals het losschieten van de bruid. “Jongeren gingen met melkbussen en carbid naar de vader van de bruid, om de bruid los te schieten van het ouderlijk huis. De vader van de bruid moest dan op een kratje bier trakteren, deed hij dat niet, dan belandde hij op het schandblok met de tekst, ‘hier offeren voor de man, die niet betalen kan’. Nou dat wilden de vaders niet dus een kratje bier was altijd wel gegarandeerd.”

Interactieve dag 

Voor de jeugd is er een spannende speurtocht uitgezet door het gehele dorp. Door goed rond te kijken komen ze langs alle activiteiten. Op het einde wacht ze een leuke verrassing.
“Er valt heel veel te zien en te beleven. Vele oude beroepen zoals een boer die aan het dorsen is, een klompenmaker of hoefsmid. Het straattoneel; kerkgangers die na de mis samen staan te buurten, de veldwachter, dorpsomroeper maar ook zigeuners en de dorpsgek. Muzikanten vanuit de fanfare spelen muziek op straat, een orgeldraaier en accordeonist completeren het geheel.”

Wandeltochten 

Voor de gelegenheid zijn in Knegsel ook 3 korte wandelroutes uitgezet die voeren langs bijzondere historische punten. Denk bijvoorbeeld aan het monument in de bossen tussen Knegsel en Steensel. Op dat punt is ooit het dorpje gesticht, wat door de jaren heen verwoest is geraakt. Het nieuwe Knegsel is een stukje verderop opnieuw opgebouwd. Over het geheel zijn er 4 horecagelegenheden te vinden waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

‘Ach’erme, dat
zit met
krantenpapier
dichtgeplakt!’

Afbeelding