Afbeelding

‘Sociaal contact is hier belangrijk!’

Cultuur

Het Penseeltje, de Veldhovense vereniging voor amateurschilders en -tekenaars is op 31 januari 1983 opgericht. Het 40-jarig jubileum is zaterdag 6 mei groots gevierd.

VELDHOVEN - Penseel en potlood zijn op zaterdag 6 mei ingeruild voor mes en vork als de leden van Het Penseeltje genieten van een koud en warm buffet in Sentrum ‘70. Die middag is de club op bezoek geweest in De Tinteltuin in Eersel. Feestelijkheden ter ere van het 40-jarig jubileum. De vereniging staat uitgebreid stil bij elk lustrum. “5 jaar geleden hebben we het 35-jarig jubileum gevierd met een busreis naar Rotterdam. We hebben er een bezoek gebracht aan onder meer het Natuurhistorisch museum en de Markthal. Een busreis is nu niet meer te doen vanwege de hoge kosten”, stelt penningmeester Marianne Egtberts. 

Erespeld

Zaterdag 6 mei is voor voorzitter Els Rijnbeek een bijzondere dag geworden. Terwijl de leden in afwachting van het buffet aan de borrel zitten, komt ineens burgemeester Marcel Delhez binnen. “Ik denk: wat gaat er nu gebeuren? Hij kwam mij de Erespeld van de gemeente Veldhoven overhandigen vanwege mijn jarenlange verdiensten voor Het Penseeltje. Ik wist nog van niks maar ik ben er heel blij mee. Ik doe het voor de vereniging en omdat ik het leuk vind, maar het is fijn als je gewaardeerd wordt.”

Groei ondanks Corona

Het bestuur is er trots op dat de club de Corona-periode goed is doorgekomen. “Toen we weer open mochten, hebben we met Sentrum ‘70 het pand aangepast conform de regelgeving rondom Corona. Met mijn man ben ik een dag bezig geweest met het aanbrengen van belijning. We hebben de tafels aan de kant gezet en de schildersezels in de vakken. Een dag later kwam de gemeente inspecteren. We kregen te horen dat we het goed voor elkaar hadden en de volgende dag mochten we weer aan de gang. Daarmee behoorden Sentrum 70 en wij tot een van de eersten in Veldhoven”, vertelt de voorzitter. En dat niet alleen, de vereniging maakt in de Corona-jaren zelfs een groei door. “Mét begeleiders zitten we nu over de 100 leden.” 

Sociaal gebeuren

Van maandag tot en met donderdag wordt op verschillende dagdelen geschilderd. Op maandag geeft een docente de leden les. De andere dagen zijn er begeleiders aanwezig die in Arendonk of aan een andere kunstacademie een opleiding hebben genoten. Erna Eilers is bestuurslid en schildert al 27 jaar bij de club. “Als je schildert, maak je je hoofd leeg. Ik aquarelleer nog steeds omdat ik heel graag met kleuren werk. En eenmaal ingelijst, is een werk nog eens zo mooi. De lijst maakt het af.”

De bijeenkomsten zijn ook een sociaal gebeuren. “Sociaal contact is hier belangrijk. Zeker als je niet meer werkt”, weet de voorzitter. Leden die langdurig ziek zijn, kunnen dan ook rekenen op een bloemetje of een kaartje van de club. En bij een overlijden laat het bestuur altijd het gezicht zien.

Ad Adriaans.

‘Als je
schildert,
maak je
je hoofd leeg’