Vader Ad en zoon Jules Keeris, samen met zanger/liedjesschrijver J.W. Roy aan de achterzijde van de oude pastorie in Knegsel, waar in juli 7x het openluchtspektakel wordt opgevoerd. FOTO: Ans Ketelaars.
Vader Ad en zoon Jules Keeris, samen met zanger/liedjesschrijver J.W. Roy aan de achterzijde van de oude pastorie in Knegsel, waar in juli 7x het openluchtspektakel wordt opgevoerd. FOTO: Ans Ketelaars.

Openluchtspektakel van Theater ‘t Ros

Cultuur

De leegstaande pastorie van Knegsel en de grote tuin die eromheen ligt, vormen in juli het decor van een nieuw openluchtspektakel van Theater ’t Ros. Na ‘De schrik van de Acht Zaligheden’ over de bende van Steensel, ‘Het verloren schaap’, ‘De zwarte ruiter’ en ‘Het kruidenrijk’ over kruidendokter Willem van de Moosdijk, is er opnieuw voor een Kempisch verhaal gekozen en wel dat van de Eerselse gebroeders Hoeks.

VELDHOVEN/KNEGSEL - Deze boerenzonen, Jan en Janus, bieden in de Tweede Wereldoorlog onderdak aan enkele vluchtelingen, maar worden verraden en moeten dat met de dood bekopen. In Eersel is er een straat naar de 2 vernoemd en oud-journalist Jasper van der Schoot schreef er 4 jaar geleden een boek over: ‘Het lot van de gebroeders Hoeks’.

J.W. Roy

Zo gaat ook het theaterstuk heten. De regie is in handen van Jules Keeris, die 20 jaar geleden op 9-jarige leeftijd al meedoet aan het eerste openluchtspektakel van ’t Ros. Inmiddels timmert hij als cabaretier, acteur en zanger aan de weg. In de Corona-tijd, als zijn theaterwerk toch zo goed als stil ligt, zet hij de eerste stappen richting deze nieuwe uitdaging. Hij benadert Glenn Markestein uit Tilburg voor het schrijven van een script en vindt vriend en oud-dorpsgenoot J.W. Roy bereid om de muziek te componeren en enkele liedjes te schrijven.

Ad Keeris, voorzitter van ’t Ros en vader van Jules, is trots op de samenwerking met J.W. Roy. "We wilden al langer iets met Jan Willem doen, waren ook blij dat hij de première van zijn theatershow Kouwe Kermis hier in De Leenhoef liet plaatsvinden. Jan Willem en Jules zijn al langer bevriend. Ze wilden graag iets samen neerzetten. Toen Jules hem vroeg was het antwoord meteen ja."

Drama

Het verhaal van de 2 Eerselse broers leent zich uitstekend voor een avond drama. De 2 vrijgezellen, die samen met een 3e ongetrouwde broer (Driek) de ouderlijke boerderij runnen, krijgen in de oorlog van de Abdij van Postel het verzoek enkele onderduikers op te nemen. De broers pachten destijds de boerderij van de Abdij en durven geen ‘nee’ te zeggen. Maar ze worden verraden en na een nacht in de cel, worden ze naar Kamp Vught getransporteerd, waar ze later zijn gefusilleerd. Saillant detail: in Eersel hadden ze de kans de ontsnappen (zie kader naast foto).

Pastorie

Als decor voor het theaterstuk doet de achterzijde van de leegstaande pastorie van Knegsel dienst. Het historische pand lijkt ervoor gemaakt. De scenes spelen zich af voor verschillende delen van de oude pastoorswoning. Een draaiplateau zorgt voor de ontbrekende achtergronden: het gemeentekantoor in het Limburgse Sint Geertruid en de boerderij van de broers in Eersel. De onderduikers overvielen het gemeentekantoor, waardoor ze op de vlucht moesten en uiteindelijk in Postel terecht kwamen.
De grote tuin achter de pastorie biedt ruimte voor tribunes, waar ruim 300 mensen kunnen zitten. Er zijn wel wat struiken verwijderd en ook wat bomen gesnoeid. Natuurlijk worden er, net zoals ook bij de eerdere voorstellingen, oude auto’s en attributen ingehuurd om de oorlogsjaren zo goed mogelijk te imiteren.

Theater ’t Ros gaat het stuk opvoeren op 7, 8, 9, 12, 14, 15 en 16 juli. Kaarten kosten 18 euro en zijn te bestellen via de website: www.theatertros.nl

Saillant detail: in Eersel hadden de 2 broers de kans de ontsnappen. De plaatselijke marechaussee was bereid om de cel ’s nachts open te laten staan, maar de twee hadden er het volste vertrouwen in dat alles goed zou komen. Bovendien waren ze bang dat er dan maatregelen zouden volgen voor hun familie en de andere betrokkenen.

Susanne Groenveld

Speeldata en meer

Theater ’t Ros gaat het stuk opvoeren op 7, 8, 9, 12, 14, 15 en 16 juli. Kaarten kosten 18,00 euro en zijn te bestellen via de website.

theatertros.nl

Over de
Eerselse
gebroeders
Hoeks

Afbeelding