Komische taferelen met Marvilde Toneel.
Komische taferelen met Marvilde Toneel.

Marvilde Toneel: Komische taferelen

  Cultuur

Marvilde Toneel speelt vrijdag 11 en zaterdag 12 november in theater de Schalm de tragi-komedie 'De Vlinders en de Vis, nieuwe stijl'. Het toont een portret over het leven van een groep patiënten en hun verzorgers in een psychiatrische instelling. De verwikkelingen variëren van hilarisch tot indringend en schieten als een rollercoaster voorbij.

VELDHOVEN - Schrijver van het toneelstuk is Olaf Liebregts, lid van Marvilde Toneel en werkzaam in de psychiatrie. Regie is in handen van Jeannet Harpe.

Experiment

De psychiatrische instelling 'De Vliert' heeft een primeur. Op afdeling Westzijde wordt een experimenteel project gestart, de Groeps Interactie Therapie. Patiënten met uiteenlopende ziektebeelden worden bij elkaar in een leefgroep geplaatst. Zij zijn vooral op elkaar aangewezen. Het streven is hen minder hulp afhankelijk te maken van begeleiding waardoor zij leren op eigen benen te staan...

Thema

Het toneelstuk stelt een aktueel thema aan de orde, namelijk hedendaagse psychiatrische zorg in een tijd waar er druk staat op de middelen in de zorgverlening. Tijdens de voorbereidingen kwam naar voren dat er veel clichés bestaan over het reilen en zeilen in een instelling en een taboe om psychiatrische aandoeningen te accepteren. De voorstelling poogt deze cliches en taboe een stukje te doorbreken.

Mooi en spannend

Het toneelstuk speelt zich af in de jaren 90, een tijdperk wat als overgang beschouwd kan worden tussen de oude en het nieuwe psychiatrie. De patiënten krijgen in het verhaal een stuk meer vrijheid en menswaardiger bestaan dan ze waren gewend, met het doel om ze voor te bereiden op een eventuele terugkeer in de maatschappij. En dit is de aanleiding voor het mooie en spannende verhaal.
Het verhaal geeft een keur aan aandoenlijke en hilarische situaties met een spannend einde, kortom, alle ingredienten voor een heerlijk avondje uit.

Meer berichten