Buurman & Buurman, onweerstaanbaar grappige mannetjes die het allemaal goed bedoelen maar waarmee het vaak o zo mis loopt.
Buurman & Buurman, onweerstaanbaar grappige mannetjes die het allemaal goed bedoelen maar waarmee het vaak o zo mis loopt.

Beroemd: Buurman en Buurman

  Cultuur

Wie kent ze niet? Die 2, ietwat onhandige buurmannen die er altijd lekker op los klussen en aan het eind tevreden tegen elkaar roepen: "A je to!" Hele generaties groeiden op met de filmpjes van Buurman & Buurman. Sinds een aantal jaar zijn de 2 klunzige hartsvrienden ook met succes in het theater te zien. Binnenkort ook in Veldhoven.

VELDHOVEN - Nee, de 2 buurmannen – de ene steevast met gele trui en blauwe muts, de ander met rode trui en blauw-wit gestreepte muts - zijn geen poppen, maar echte acteurs. En de nieuwe voorstelling 'Buurman & Buurman worden beroemd' is een mix van komische scènes, slapstick en een aantal liedjes, vertelt scriptschrijver en bedenker Jelle Kuiper. "Lekker fysiek, met gooi- en smijtwerk", zegt hij genietend.

Iedereen beroemd

"Alle kinderen willen graag beroemd worden, dus dat leek mij een mooie insteek", vervolgt Kuiper. Maar Buurman & Buurman zijn toch veel te onhandig om beroemd te worden? "Ja, dat was voor mij ook de vraag... Waarom zouden ze dat willen? Maar als één van de buurmannen een nieuwe televisie krijgt, wil hij er desondanks wel graag op. Gewoon, even te zien zijn op zijn eigen tv, dat lijkt hem wel wat. Ze sluiten dus eerst de tv aan, met alle moeilijkheden van dien, en vervolgens proberen ze van alles om beroemd te worden: klussen, muziek maken, goochelen. En natuurlijk gaat dat niet in één keer goed..."

De kracht

De herkenbaarheid en de humor zijn 2 belangrijke kenmerken van de buurmannen. Ze zijn weliswaar behoorlijk onhandig, maar wel heel vindingrijk. Als iets mis gaat, komen ze met een nieuw, nog wilder idee. Alleen in het uitvoeren daarvan zijn ze minder goed, waardoor alles in de soep loopt. Maar daar worden Buurman & Buurman nooit echt boos om, ze blijven opgewekt en aan het eind komt alles weer goed.

Tsjechië

Zo ontstond, in de kroeg in gesprek met vrienden, bij Kuiper het idee om van de 2 grappige klussers een theatervoorstelling te creëren. "Ik heb gemaild en gebeld met Tsjechië, waar de filmpjes oorspronkelijk gemaakt zijn. Uiteindelijk kreeg ik de rechten om een voorstelling over Buurman & Buurman te maken. Ik heb Ivo de Wijs – toen letterlijk mijn buurman in Amsterdam – gevraagd om er leuke liedjes bij te maken en Bruun Kuijt gevraagd als regisseur. Het was meteen een succes."

'Buurman & Buurman worden beroemd', 2 keer te zien donderdag 27 oktober in De Schalm.

www.deschalm.com

Meer berichten