‘Vrouw op kruiwagen', omstreeks 1905, Jacques Zon (1872 – 1932). MET DANK AAN: Oude Slot.
‘Vrouw op kruiwagen', omstreeks 1905, Jacques Zon (1872 – 1932). MET DANK AAN: Oude Slot.

Museum ‘t Oude Slot toont hoe het leven was in de Kempen

Cultuur

Van woensdag 5 april tot en met zondag 27 augustus exposeert museum ’t Oude Slot in Veldhoven ruim 60 schilderijen uit de collectie van het Eindhoven Museum. De unieke tentoonstelling geeft aan de hand van deze schilderijen een beeld van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw. 

VELDHOVEN - De expositie is opgebouwd rond 7 thema’s: heide en zand, cultuurlandschap, zandwegen, boerderijen en erven, boereninterieurs, arbeid en mensen. De werken zijn van de hand van bekende schilders zoals Huub van Baar, Kees Bol, Victor de Buck, Walter Castle Keith, Edgard Farasyn, Jozef Gindra, Roland Larij, Harry Maas, Ernest Midy, Reinier Pijnenburg en Frans Slager.

Veranderingen in beeld

Zo’n 100 tot 150 jaar geleden bestaat de streek De Kempen nog hoofdzakelijk uit een agrarische wereld, waarin ook een handvol ambachtslieden hun bestaan vindt. De bevolkingsgroei, de steeds verdergaande industrialisatie en wetenschappelijke en technische innovaties hebben deze samenleving ingrijpend veranderd.
De geëxposeerde schilderijen maken de kijker ervan bewust dat zijn/haar voorouders in een totaal andere wereld leefden. En dan te bedenken dat dit nog maar 2, 3 of 4 generaties geleden is.

Kers

Hans Sonnemans, directeur van ’t Oude Slot, is enthousiast over de komende expositie en wel om verschillende redenen: “Het zijn prachtige schilderijen die het verdienen om getoond te worden. Ik ben daarom ook erg blij dat we deze tentoonstelling in goede samenwerking met het Eindhoven Museum kunnen realiseren. Het feit dat Peter Thoben, voormalig directeur van Museum Kempenland, als gastconservator meewerkt en een lezing zal geven, is de kers op de taart. Ik hoop dat veel kunstliefhebbers de weg naar Veldhoven zullen vinden, want deze expositie is echt bijzonder in zijn soort.” 

De expositie loopt vanaf woensdag 5 april tot en met zondag 27 augustus. Het museum is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Peter Thoben, samensteller van de expositie ‘Leefomgeving in verandering’ en voormalig directeur-conservator Museum Kempenland Eindhoven, verzorgt zondag 23 april aanstaande om 14.30 uur een lezing over deze expositie, getiteld ‘Kunstschilders en de Kempen’.

Wat en wanneer

Van de redactie

Expositie is
opgebouwd
rond
7 thema’s

Afbeelding