V.l.n.r:  Jeroen Rooijakkers, Elise van Agthoven, Hans Sonnemans, Dorine Prinsen en Sjoert Bossers. FOTO: L-Mount media..
V.l.n.r: Jeroen Rooijakkers, Elise van Agthoven, Hans Sonnemans, Dorine Prinsen en Sjoert Bossers. FOTO: L-Mount media.. Melvin van Liebergen L-Mount media

Elise van Agthoven wint de Veldhovense Cultuurprijs

Cultuur

De winnaar van de Veldhovense Cultuurprijs 2022 is weliswaar nog jong, maar timmert al stevig aan de weg in de muziekwereld. Ze is enthousiast, veelzijdig en speelt met passie op hoog niveau piano. De jury was unaniem in het uitroepen van de 15-jarige Elise van Agthoven als winnaar en noemen haar een bijzondere, veelbelovende cultuurambassadrice. 

VELDHOVEN - Op 6-jarige leeftijd begint Elise van Agthoven haar pianolessen aan muziekschool Art4U in Veldhoven. Na een auditie wordt zij toegelaten tot de talentklas van Art4U. Haar ontwikkeling gaat dusdanig snel dat zij als één van de weinigen al op 15-jarige leeftijd cum laude slaagt voor het examen van de muziekschool. Als ambassadrice voor klassieke muziek verlaagt Elise ook de drempel voor concertbezoek voor jongeren. Tijdens het examen in het Muziekgebouw Eindhoven zijn veel leeftijdgenoten aanwezig. Elise besluit verder te gaan in de muziek en is onlangs toegelaten tot het Fontys Conservatorium in Tilburg. 

Jury

In het juryrapport is te lezen over het pianospel van Elise: “Haar spel is te typeren als meeslepend en expressief. Met haar persoonlijke benadering van de muziek neemt zij de luisteraar mee in haar eigen, boeiende klankwereld; ingetogen, gracieus of sprankelend en temperamentvol. Melodische lijnen weet zij altijd smaakvol vorm te geven waardoor het lijkt alsof zij de piano laat zingen. Haar uitstekende techniek stelt haar in staat tot zowel indrukwekkend virtuoos spel als intiem, ingetogen spel, maar staat altijd in dienst van de expressie.”

Elise van Agthoven heeft de prijs op zondag 25 september uitgereikt gekregen op het hoofdpodium van het Veldhovense festival CityFest door wethouder Jeroen Rooijakkers.

De Veldhovense Cultuurprijs is in 2014 een initiatief van Museum ‘t Oude Slot. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een presentatiemogelijkheid bij één of meerdere culturele instellingen van Veldhoven. Er is ook 1.000 euro aan de Cultuurprijs verbonden.

De jury bestaat uit Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater de Schalm), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven).
Eerdere winnaars zijn Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015), Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (postuum) Arie den Braber (2021).

Foto: (v.l.n.r.) Jeroen Rooijakkers, Elise van Agthoven, Hans Sonnemans, Dorine Prinsen en Sjoert Bossers. Fotograaf: L-Mount media.

Eerdere winnaars zijn Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015), Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (postuum) Arie den Braber (2021).

Eerdere winnaars

Alinda van Neervan

Haar spel is te typeren als meeslepend en expressief