Zus en broer spelen in dezelfde musical, Twee(de)ling getiteld. FOTO: Bert Jansen.
Zus en broer spelen in dezelfde musical, Twee(de)ling getiteld. FOTO: Bert Jansen.

Lotte speelt ‘zichzelf’, broer als Goebels

Cultuur

Lotte Sarbach (22) hoeft haar naam niet te veranderen voor de rol die ze zaterdag speelt in de musical de Twee(de)ling van Muziektheaterschool TOP Veldhoven. Ze speelt Lotte, de Duitse helft van de 2-ling uit het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Broer Stan Sarbach (23) speelt Goebels. Dit jaar is er een dubbele cast, zodat de jongere generatie die nog niet eerder de kans had op het podium te staan, kan leren van de ouderen. Op zondag maken broer en zus deel uit van het ensemble.

VELDHOVEN - Lotte speelt sinds haar 14e jaar mee en Stan sinds hij 18 jaar is. Stan: “Ik had al een paar voorstellingen gezien, maar moest naar Spanje voor een baan in entertainment. Toen ik terug kwam, leek het me wel leuk om ook mee te doen. Ik heb wel eerst gevraagd of Lotte dat niet erg vond.”
Lotte: “Ik vind het juist wel mooi om te zien dat we een talent delen.”
Stan studeert inmiddels aan de MusicAllFactory; een professionele musicalopleiding.

Inleven

Ondanks dat ze samen in het stuk spelen, hebben ze geen gezamenlijk scenes. “Dat is wel jammer”, vinden ze beide.
Bij de scenes die ze spelen, zitten een aantal pittige. Lotte: “Je inleven is een stuk lastiger omdat het een realistisch verhaal is. Dat is moeilijker na te maken dan een verzonnen verhaal.”
Stan: “Als Goebels moet ik blij zijn met dingen waar je normaal helemaal niet blij mee zou zijn. Dat maakt het wel zwaarder. Ook al ben ik gewend de klootzak van het verhaal te zijn, nu hebben we het over realistische dingen waar je zelf niet zo over denkt. Als ik de speech van Goebels geef, wordt er tegelijkertijd iemand gemarteld. Dat is heftig.”

Gaan

Stan: “Je moet jezelf eroverheen zetten. Uiteindelijk is het een kwestie van gaan. We hebben allebei ervaring op het toneel. Het klinkt heel erg, maar als ik me inleef, denk ik echt dat ik zo ben. Daardoor is het tijdens het debuut minder zwaar.”
Lotte moet juist moeite doen om zich niet te veel in te leven. “Natuurlijk moet ik me erg goed  inleven, maar als ik me te veel laat meeslepen, dan zit ik te hoog in de emotie. Het moet wel goed overkomen en ik kan niet alleen maar huilend op het podium zitten. Het is pittig om daar een middenweg in te vinden, maar ook een uitdaging.”

Voor iedereen

Lotte: “We leggen de nadruk nu misschien op het zware, maar het is ook gewoon heel leuk.”
Stan: “En het stuk is ook toegankelijk voor bijna iedereen. Het is wat luchtiger gebracht dan bijvoorbeeld Soldaat van Oranje, om het geschikt te maken voor een brede doelgroep.”
Lotte: “Er is goed over nagedacht wat je wel en niet kunt laten zien.”

De voorstelling de Twee(de)ling is op zaterdag 16 en zondag 17 juli in De Schalm. Op beide dagen zijn er 2 voorstellingen. Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar (à 19,00 euro).

Bianca Kuijpers

‘Mooi om
te zien
dat we een
talent delen’