Cruz de Ferro, hét monument voor de pelgrims naar Santiago. Hier wordt al sinds de Romeinen door oogstwerkers een steen neergelegd als offer voor een goede oogst. FOTO: Genootschap St. Jacob.
Cruz de Ferro, hét monument voor de pelgrims naar Santiago. Hier wordt al sinds de Romeinen door oogstwerkers een steen neergelegd als offer voor een goede oogst. FOTO: Genootschap St. Jacob.

Camino in de mooie Brabantse Kempen

Cultuur

De organisatie van de 13e editie van de Camino in de Kempen staat in de startblokken. Nadat de wandeltocht 3 jaar op rij geen doorgang heeft kunnen vinden, haalt de werkgroep dit jaar het draaiboek onder het stof vandaan en zijn de voorbereidingen opgestart. 

VELDHOVEN/VESSEM - De organisatie van de Camino weet dat deze traditionele wandeltocht door de mooie Brabantse Kempen in een behoefte voorziet en dat deelnemers van afgelopen edities er reikhalzend naar uitkijken om weer eens af te kunnen reizen naar Vessem. En het is bovendien inderdaad plezierig om de vele deelnemende wandelaars weer te mogen begroeten en bij te praten met oude bekenden en ondertussen te wandelen in de omgeving. 

Met elkaar

De Camino in de Kempen is een wandeltocht van 8 of 16 kilometer door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. Het belangrijkste van deze dag is het ‘met elkaar’ wandelen. Als extra worden er tijdens deze tocht herinneringen opgehaald aan de pelgrimages naar Santiago de Compostella. 

Ook plaatselijke bezienswaardigheden spelen een rol tijdens het lopen. De start vindt plaats bij de Pelgrimsherberg Kafarnaüm. De deelnemers gaan groepsgewijs van start vanaf 09.00 uur en er wordt gelopen in groepen van 10 à 15 personen. De leiding van een groep berust bij een Santiago-veteraan.

Bij aanvang op Kafarnaüm is er koffie of thee voor de deelnemers, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren dienen de deelnemers zelf voor een lunch te zorgen en water voor onderweg. Op het eindpunt bij de Jacobushoeve krijgen de deelnemers een vers Jacobusbroodje. Daar is ’s middags het Praathuis geopend voor koffie of thee en zijn in de middag de winkels geopend. 

De Camino in de Kempen is een initiatief van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (Regio Zuidoost-Brabant) en de Pelgrimsherberg Kafarnaüm en de Jacobushoeve in Vessem. De Camino wordt gewandeld op maandag 25 juli, de feestdag van Jacobus. 

De Meerdere

Jacobus is een apostel van Jezus Christus, een van ‘12’. Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot Jakobus de Mindere. Zijn naamdag is op 25 juli. In het Spaans en Portugees wordt zijn naam verkort tot Santiago. 

Volgens de Handelingen der Apostelen is Jacobus de Meerdere in opdracht van koning Herodes Agrippa met het zwaard ter dood gebracht. Volgens de overlevering wordt hij onthoofd. Hij is de eerste apostel die de marteldood sterft. Die moord moet omstreeks het jaar 42 hebben plaatsgevonden. Volgens een legende wordt het lijk van Jacobus na zijn onthoofding door 2 van zijn volgelingen in een boot zijn gelegd. De boot zou door een wonder aangespoeld zijn aan de kust van Galicië, Noord-Spanje. En aan de berg Libredón zou het stoffelijk overschot van de apostel zijn begraven. Na de ontdekking van het graf in de 9e eeuw wordt er een kerk bovenop gebouwd. De bedevaartplaats die dan ontstaat, krijgt de naam Santiago de Compostela (Sant Iago = Sint Jacob).

Mee wandelen?

Inschrijven voor de Camino kan vanaf woensdag 15 juni via de website van Pelgrimsherberg Kafarnaüm of via een link op de website van de Jacobushoeve. De aanmelding dient uiterlijk vrijdag 18 juli binnen te zijn en wordt bevestigd. De kosten voor deelname zijn 5,00 euro per persoon, contant te voldoen ter plaatse voor vertrek van de wandeling. 

www.pelgrimsherberg.nl én www.jacobushoeve.nl

Van de redactie

Belangrijkste van de Camino is het ‘met elkaar’ wandelen

Het begin- en eindpunt van de Camino in de mooie Brabantse Kempen. FOTO: Genootschap St. Jacob.
Afbeelding