Eindelijk kunnen de kunstenaars hun werk weer tonen en kunstliefhebbers een kijkje in de keuken nemen bij de atelierroute van Kunst in het Rond (KIHR). FOTO: Bert Jansen.
Eindelijk kunnen de kunstenaars hun werk weer tonen en kunstliefhebbers een kijkje in de keuken nemen bij de atelierroute van Kunst in het Rond (KIHR). FOTO: Bert Jansen.

Eindelijk weer genieten van kunst

Cultuur

Eindelijk kunnen de kunstenaars hun werk weer tonen en kunstliefhebbers een kijkje in de keuken nemen bij de atelierroute van Kunst in het Rond (KIHR). Op 30 locaties doen dit keer 35 van de aangesloten kunstenaars mee. Voorzitter en kunstenaar Clemens Stolkwijk: “In 2018 was de laatste keer, in 2020 moest het worden afgelast toen de boekjes al waren gedrukt. Daarom zijn we blij dat we het dit jaar weer wel kunnen doen.”

VELDHOVEN - 2 van de kunstenaars waar geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen zijn Nicole Verhoeven en Nicole van Herpen van ‘t Kunsthuis. In hun atelier exposeert ook nieuwe deelneemster Samaneh Gharibnezhad. Van Herpen en Verhoeven doen al vanaf het begin mee. Verhoeven: ”Het is voor bezoekers die normaal nooit in een atelier komen of contact hebben met kunstenaars, heel mooi om een keer in iemands ‘huis’ te kijken. Op elk adres is weer iemand met een ander werk en een eigen verhaal.”
Van Herpen: “Het heeft me heel veel opgeleverd. Door een artikel in Veldhoven Magazine 10 jaar geleden, waarin mijn werk heel mooi werd uitgelicht, heb ik bijvoorbeeld ook werk mogen verkopen.”

Levensverhaal

Dit keer laat van Herpen de voorstudies in houtskool zien van een lopend project. “Die zet ik later om in olieverfschilderijen op staande doeken die samen een soort levensverhaal vormen. Ik weet nog niet wanneer het af is, maar het is een mooie weg naar een groot werk. Ik vind het heel gaaf om te laten zien hoe dat tot stand komt en hoe mijn vormen letterlijk op het doek vorm krijgen. En ik ben heel trots om onze ruimte en wat we hier doen te laten zien.”
Verhoeven: “Er komen vaak mensen die zelf ook iets creatiefs doen. Dat zijn vaak mensen die er affiniteit mee hebben”
Van Herpen: “Dat is heel belangrijk voor je energie en inspiratie. Het is fijn als mensen iets willen weten van je vak.”

Zelf kijken

Verhoeven laat portretten zien en als de koper het nog niet heeft opgehaald ook een werk van Anne Frank. Ook Stolkwijk laat een inkttekening van Anne Frank zien en daarnaast de schilderijen die hij maakte voor 100 jaar Veldhoven, foto’s van portretten van zorgmedewerkers met een mondkapje op en een schilderij geïnspireerd op de Nachtwacht. Bestuurslid Marie-Louise Vooijs kon dit jaar zelf niet meedoen vanwege slecht zicht, maar is inmiddels geopereerd aan staar. “Helaas, maar ik kan nu wel zelf bij de kunstenaars gaan kijken. Dat is dan wel een voordeel. Normaal kan dat niet, want je wilt toch zelf toelichting geven bij je werk.”

Meer info

De atelierroute van KIHR is op zaterdag 23 en zondag 24 april van 11 tot 17 uur. Deelnemers zijn te herkennen aan de Kunst In Het Rond-vlag. Kijk voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars en locaties op 

www.kunstinhetrondveldhoven.nl/atelier-route-2022

Bianca Kuijpers

‘Het is fijn als mensen iets willen weten van je vak’