In de vroege ochtendzon straalt het kerkhof een serene rust uit. Veel graven hebben alleen een paaltje of helemaal geen grafteken. FOTO: Rien de Schipper
In de vroege ochtendzon straalt het kerkhof een serene rust uit. Veel graven hebben alleen een paaltje of helemaal geen grafteken. FOTO: Rien de Schipper

Wandelen via mooie knooppunten

  Cultuur

Enige tijd geleden heeft IVN Veldhoven Eindhoven Vessem (VEV) op verzoek van Visit Brabant een wandelroute bewegwijzerd over het landgoed de Grote Beek. Deze is 4,5 km lang en onderdeel van het knooppunten netwerk in Noord-Brabant. Het zijn de knooppunten 33-34-35. De route is in beide richtingen te lopen.

REGIO - Een goede plaats om te starten is het Ketelhuis, bij de ingang van het terrein aan de Boschdijk. De route is daar makkelijk op te pikken (let op de bekende groen-gele pijltjes). Wie vanaf daar naar het noorden loopt (de Boschdijk is dan aan de rechter hand), die komt meteen op het paadje naar de voormalige begraafplaats. In het pad zitten een aantal zogenaamde 'Stolpersteinchen. Er zijn 24 van deze stenen aangebracht ter herinnering aan even zoveel door de Nazi's omgebrachte joodse patiënten. Midden op de begraafplaats vinden we het monument uit 2008, als aandenken aan de ruim 1800, veelal naamloos begraven patiënten. Om het kerkhof zijn eeuwig groenblijvende naaldbomen geplant. 'Verder wandelend via de tuin komt uiteindelijk in een oorspronkelijk stuk bos.

Bosperceel

Landgoed de Grote Beek dateert van 1918, toen het is gebouwd als 'Rijkskrankzinnigengesticht'. Eindhovens Woensel was destijds een aantal Utrechtse gemeenten te snel af en wist de bouw van het gesticht naar zich toe te trekken. Zoals toen gebruikelijk, werd gebouwd op een bosperceel op afstand van de bestaande bebouwing. Bij de bouw van het oorspronkelijke complex is het bos zoveel mogelijk in stand gelaten; er werd slechts bos gekapt op plaatsen waar gebouwen, wegen en tuinen moesten komen.

IJsvogelpaar

Bij paal 33 gaat het richting paal 35 en dan volgt de Woenselse Poort, een gesloten instelling. Wat verderop gaan binnenkort werkzaamheden beginnen om een vogelkijkhut en een vijver te maken. De hoop is dat er een ijsvogelpaar gelokt kan worden als vaste bewoners. In de al aanwezige poelen vinden we veel kikkers en salamanders.

Enclave

Indrukwekkende eikenlaantjes uit ongeveer 1850, parallel lopend aan het Vredeoord, zijn nog aanwezig in het zuidelijk deel van het gebied. Na paal 34 gaat het weer in noordelijke richting, langs de weiden met Schotse Hooglanders. Indertijd was het de bedoeling dat de bebouwing iets zou uitsrtalen van een dorpsenclave bij een buitenplaats: een rustige overzichtelijke omgeving die gezondheid zou moeten brengen.

Deze rubriek wordt tweewekelijks verzorgd door IVN. WWW.IVN.NL/VEV

Meer berichten