Na ruim 17 jaar verrruilt Jan Wouda 'zijn' Theater de Schalm in Veldhoven voor een uitdaging in Uden. FOTO: Jurgen van Hoof.
Na ruim 17 jaar verrruilt Jan Wouda 'zijn' Theater de Schalm in Veldhoven voor een uitdaging in Uden. FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Jan Wouda: 'Dromen waar maken'

  Cultuur

Dit jaar is zijn 18e jaar ingegaan. Jaren van persoonlijke en culturele ontwikkeling. Van verbindingen leggen, het realiseren van enorme groei in het bezoekersaantal en het uitbreiden van het mooie programma-aanbod. Van mensen laten dromen, ontmoeten, entertainen en aanzetten tot zelfreflectie. En toch... Toch vertrekt Jan Wouda, directeur van Theater de Schalm in Veldhoven. Hij gaat naar Uden om daar als theaterdirecteur zijn droom voort te zetten.

VELDHOVEN - Met een bijzonder positieve instelling en zonder al teveel kennis van het bestaande theaterlandschap, begint Jan Wouda in 2000 aan zijn avontuur bij Theater de Schalm. Waar de toenmalige Raad van Toezicht aan de dan nog jonge Jan Wouda de opdracht geeft zo'n 75 voorstellingen per jaar te realiseren, bedenkt de kersverse directeurbestuurder dat er toch wel meer in moest zitten.

Puzzel

Eigenzinnig en terdege daadkrachtig als Jan Wouda is, denkt hij bij het vastgestelde aantal van 75 voorstellingen, dat dát toch wel anders moest kunnen! Daar er méér in moest zitten! Let maar eens op...
Wouda: "Elk jaar was er weer een grote moeilijke puzzel te maken samen met de marketingafdeling. Voorheen deed ik dat meer alleen, maar je hebt elkaar nodig als team. Bij de kassa bijvoorbeeld weten ze als geen ander hoe het publiek reageert op een bepaalde voorstelling, wat dus een belangrijke graadmeter is."

Uitdagingen

"Veldhoven heeft in de afgelopen jaren twee maal zoveel cultuur teruggekregen voor hetzelfde budget", vervolgt Wouda met gepaste trots verder. Toch ontkomt ook Wouda er niet aan en moet hij een grote reorganisatie doorvoeren vanwege een forse bezuinigingsopdracht voor de Culturele instellingen in Veldhoven. In 2011 ging de eerste fase in. Opvallend is dat Wouda van uitdagingen blijft spreken. Uitdagingen die hij, hoe moeilijk de situatie ook is, aan blijft gaan.
Jan Wouda: "Toch hakt het erin. Maar... Je leert ervan, maar het blijft een spanningsveld, omdat je betaalbaar wilt blijven voor amateurs, verenigingen, optredens door kinderen en kwetsbare programmering als jazz, klassieke muziek en moderne dans. Er ligt hierin dan ook nog een uitdaging om binnen de regio óók te blijven samenwerken. Dus wellicht is Veldhoven nog niet van me af."

Goede herinneringen

Jan Wouda kijkt terug op mooie Veldhovense jaren in 'zijn' Theater de Schalm. Vanzelfsprekend zijn er ook de nodige bijzondere anekdotes te vertellen. Wouda: "Steve Harley zou in Theater de Schalm optreden, maar had vanwege noodweer 2,5 uur vertraging opgelopen. Al die tijd heeft het publiek geduldig gewacht totdat hij kwam. Het enige concert in de wijde omtrek dat doorging."
En dan tot slot: "Ik ben er bijzondere trots op met een heel fijn team te hebben mogen samenwerken. We hebben een heel intrinsiek gemotiveerd team om onze visie over 'dromen waarmaken' te realiseren."

Meer berichten