Elke plant zijn eigen plekje

  Cultuur

Het is weer lente. Menigeen laat zich in dit jaargetijde verleiden tot de aankoop van een winkelwagen vol mooie beloften voor een prachtige bloementuin. Maar komen die beloften ook uit ? Vaak maar ten dele. Bij de meeste planten die worden aangeboden, is gelukkig wel een kaartje gestoken waarop ïnformatie staat over de eisen die de plant stelt. Wordt die informatie toegepast, dan nemen de kansen toe. Toch is dat geen garantie voor een optimale groei en bloei van de nieuwe aanwinsten.

VELDHOVEN - Nu zijn er gelukkig veel planten die het bijna altijd wel goed doen, als de voorschriften tenminste een beetje aangehouden worden. Ze passen zich gemakkelijk aan en ze doen het in veel tuinen goed. Andere planten zijn zeer uitgesproken in hun voorkeuren. Die doen het alleen maar goed, als precies de juiste voorwaarden aanwezig zijn. Ze hebben een voorkeur voor een bepaalde grondsoort, voor een bepaalde hoeveelheid vocht, zon en schaduw. Zulke planten zijn er ook in de vrije natuur.

Stoeptegels

Paardenbloemen houden van een plaats tussen het gras en van vruchtbare grond. Witte klaver ook, zoals veel mensen misschien uit ervaring met het eigen gazon weten. Het klein kruiskruid houdt van de voegen tussen stoeptegels en de vroegeling in het bijzonder van de perken rond de bomen op de parkeerplaatsen van het Citycentrum.
Het is lang niet altijd even gemakkelijk om aan te geven, waarom planten voorkeur hebben voor een bepaalde plaats. De vroegeling en het klein kruiskruid hebben onder andere kalk nodig. De bodemgesteldheid is dus van belang, maar dat is zeker niet alles. De bosanemoon stelt eisen aan de hoeveelheid licht. Daarom bloeit hij in het loofbos, wanneer er nog geen bladeren aan de bomen zitten. Ook heeft de bosanemoon humusrijke grond nodig.

Toverslag

Andere planten houden niet van concurrentie. Een bekende soort is de klaproos. De zaden blijven vele jaren rustig wachten tot de grond wordt omgeploegd. Ze hebben dan het rijk alleen en als bij toverslag verschijnen er duizenden klaprozen. Kamille is ook zo'n plant. Na een jaar kan aan de strook van bloemen tussen het gras nog gezien worden, waar een sleuf is gegraven. En dan de grote weegbree. Een zogenaamde tredplant, niet kieskeurig en goed bestand tegen betreden, dus vindt hij zijn plek op het pad. Planten met dezelfde voorwaarden voor hun leefomgeving, zijn vaak bijeen aan te treffen. Bij het kiezen van de tuinbeplanting, is de vraag dan ook wat de groeiomstandigheden in de tuin zijn en welke planten daarbij passen.

Meer berichten