Tijdens Bevrijdingsfestival Brabant is de theatervoorstelling 'Dansen met de vijand' te zien.
Tijdens Bevrijdingsfestival Brabant is de theatervoorstelling 'Dansen met de vijand' te zien. (Foto: Bevrijdingsfestival Brabant.)

Bevrijdingsfestival Brabant over vrijheid en onvrijheid

  Cultuur

Met het thema 'Geef vrijheid door' wordt dit jaar op het Brabantse Bevrijdingsfestival de vrijheid gevierd. Het ochtendprogramma vormt de schakel tussen 4 en 5 mei, tussen herdenken en vieren, tussen onvrijheid en vrijheid. Valéry van Gorp in de rol van Roosje Glaser opent de ochtend met muziek uit de voorstelling 'Dansen met de vijand'. Boris van der Ham zoemt in zijn Vrijheidscollege in op 'wat vrije mensen bindt'. 150 vluchtelingen, veteranen, ouderen en jongeren genieten samen van een Vrijheidslunch. Het ochtendprogramma start om 10.30 uur en eindigt om 13.30 uur.

PROVINCIE - Wat is goed? Wat is fout? En wat doet iemand allemaal om te overleven? Daarover gaat de theatervoorstelling 'Dansen met de vijand'. Zangeres en actrice Valéry van Gorp opent op 5 mei in de rol van Roosje Glaser het ochtendprogramma met muziek uit deze voorstelling. Het stuk is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Roosje Glaser, een Joodse danslerares uit Den Bosch wiens echtgenoot sympathiseert met de NSB. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen waaronder Kamp Vught, maar Roosje overleeft zelfs Auschwitz. Valéry van Gorp is op 4 mei ook te gast bij de openbare herdenking bij Nationaal Monument Kamp Vught, waar zij enkele toepasselijke liederen zingt.

Vrijheidscollege

5 mei om 11.00 uur is Boris van der Ham op Bevrijdingsfestival Brabant. Hij spreekt in zijn Vrijheidscollege over wat vrije mensen bindt. Van der Ham was jarenlang politiek actief als Tweede Kamerlid. Hij is nu onder meer voorzitter van het Humanistisch Verbond, de vereniging die atheïsten, humanisten, agnosten en vrijzinnigen verbindt.

Vrijheidslunch

150 ouderen, veteranen, vluchtelingen, jongeren en festivalbezoekers genieten 5 mei samen van een vrijheidslunch. Op het menu staan Syrische gerechten, mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken, met mensen die niet hun hele leven in vrijheid hebben geleefd. Het keukenteam bestaat uit jongeren en vluchtelingen die, onder leiding van Catrien en Omar van De Kooktuin, de lunch hebben voorbereid. Deelnemen kost 10 euro per persoon. Voor een groep reserveren kan ook en kost 120 euro per tafel.

Meer berichten