Maandag 20 maart is de Week van de Lentekriebels gestart.
Maandag 20 maart is de Week van de Lentekriebels gestart. (Foto: Week van de Lentekriebels)

Week van de Lentekriebels van start

  Cultuur

Maandag 20 maart is de Week van de Lentekriebels gestart op basisscholen in heel Nederland. In deze week leren kinderen over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en weerbaarheid. Thema van deze 12e editie is 'Respect'. In ZO-Brabant doen dit jaar ruim 50 scholen mee! De GGD ondersteunt hen daarbij.

PROVINCIE - Het is goed om al met relationele en seksuele vorming te starten in groep 1. Bij kleuters gaan de lessen over de verschillen en overeenkomsten tussen jongens en meisjes, wie is lief, hoe dat te laten merken en hoe nee te zeggen tegen iets dat niet prettig is. Zelfbeeld, respectvolle omgang met elkaar en de bewustwording van eigen en andermans grenzen zijn onderdeel van relationele en seksuele vorming. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zeker in de huidige tijdgeest, waarin denkbeelden, waarden en normen steeds meer botsen en we via (social) media ideaalplaatjes zien.

Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van de ouders. Soms vinden ouders het lastig hun kinderen hierin te ondersteunen of starten ze te laat met voorlichting. De meeste ouders vinden het daarom prettig dat de school deze onderwerpen ook oppakt. Het is belangrijk dat school en ouders samen optrekken bij de seksuele vorming van kinderen. De GGD Brabant-Zuidoost verzorgt daarom ook ouderavonden.

www.weekvandeleintekriebers.nl/respect

Meer berichten