Foto:

Lekker

  Column

Op nog geen uur rijden van Kaapstad bevinden zich de beroemde wijngaarden van Zuid-Afrika, inmiddels uitgegroeid tot een veelbetekenend wijnland. Wie kent de pittoreske plaatsen niet als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek?
De eerste wijnoogst was in 1659. De Nederlander Jan van Riebeeck van de VOC had opdracht gegeven om een nederzetting te bouwen bij Kaap de Goede Hoop. Voor de bevoorrading van de passerende schepen, plantte hij druivenstokken aan. Zijn opvolger Simon van der Stel legde verscheidene wijngaarden aan. Hij was meer een wijnboer dan een gouverneur. Stellenbosch is dan ook naar hem vernoemd. Veelal zijn de wijnlandgoederen gevestigd in prachtige Kaap-Hollandse gebouwen met een eeuwenoude historie.
In Zuid-Afrika geldt helaas opnieuw een alcoholverbod nu het aantal Corona-besmettingen weer stijgt. Volgens de president moet dit de druk op ziekenhuizen verlichten want zeker een derde van alle ziekenhuisopnames in het land is namelijk alcohol-gerelateerd. Het land heeft momenteel dan ook heel veel liters wijn over. Kisten vol Zuid-Afrikaanse wijn liggen te wachten in de haven. De export draait nog lang niet op volle toeren. Kunnen wij hiermee helpen? Zeker, drink een Zuid-Afrikaanse wijn deze zomerse dagen er is keus genoeg en dan kan de export doorgaan. Baie dankie.

Corine Ravestein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden