Foto:

Rode lap

  Column

De stieren in Spanje hebben deze zomer vakantie en wat ben ik daar blij om!
Hoewel het stierenvechten aan officiële regels is gebonden, zijn er nog altijd dorpsfeesten met vele soorten van 'volksvermaak' met dieren. Dat laatste klink al zó fout!
In Pamplona dit jaar geen rennende stieren door de straten. De meeste Spaanse festiviteiten gaan dit jaar vanwege Corona overigens niet door. De arena’s zijn leeg en dat mag van mij voor altijd zo blijven! Geen doodsteek voor de stier dus, maar wel voor sommigen die er afhankelijk van zijn. De stieren blijven in de weides, al eindigen sommige helaas in het slachthuis. Overigens geldt het vlees van een in de arena gedode stier als een Spaanse delicatesse.
De Canarische Eilanden verbieden in 1991 als eerste het stierenvechten, maar dat weerhoudt niet het gegeven dat het in 2015 alsnog op een lijst van Cultureel Erfgoed te staan. Stierenvechten wordt namelijk gezien als een hoogstaande, artistieke uitvoering waarbij - symbolisch - de menselijke superioriteit over het dier en over de dood wordt getoond.
Mijn advies? Bezoek liever een museum met oude affiches, de prachtige kostuums van de matadores, de kleuren van de rode doek, de 'muleta’, en de paarsgele capes waardoor de matador een indruk kreeg van de vechtlust, intelligentie en kracht van de stier.


Corine Ravestein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden