Foto:

Bushmeat

  Column

Je zal maar een aapje zijn in het mooie Afrika. Jarenlang zie je de ene na de andere jeep voorbij komen en hoor je klikkende camera’s. Altijd moet op je hoede zijn voor een aanval van anderen. Gelukkig wordt er in veel Nationale Parken goed op je gelet dat de stropers wegblijven.
En dan... Corona. Komt er niemand naar je kijken want de safari’s gaan vooralsnog niet door en word je in een keer opgeschoten wild of nog erger bushmeat... Omdat de toeristen wegblijven komt er geen geld binnen, is er geen geld om de parken te bewaken, salarissen uit te betalen en terreinwagens te laten rijden. Een deel van de lokale bevolking is afhankelijk van het toerisme maar zijn nu hun werk kwijtgeraakt. Olifanten komen dichterbij het dorp en eten de gewassen op.
Wat gebeurt er? Mensen gaan op jacht gaan in hun achtertuin'? Er moet wel worden gegeten. Op zoek naar bushmeat zoals een aap. De parkwachters hebben geen begrip voor de stropers en zien alleen een groeiende berg valstrikken en klemmen. Maar zeg eens eerlijk, wie zit er nu klem?! Beide? Dier en mens!
Voor straks hoop ik dat de jeugd meer scholing en daarmee interesse krijgt voor natuurbehoud. Voor nu hoop ik dat voedselpakketten worden verstrekt. Verantwoord reizen is het blijven ondersteunen van lokale projecten. Vooral rekening houden met de mensen, de dieren, met elkaar.

Corine Ravestein

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden