Foto:

Corine Ravestein

  Column

In Egypte wordt binnenkort de onthulling van 4 zandstenen sfinxen overgebracht van het bekende Karnak tempelcomplex naar het drukke Tahrirplein in Caïro. De sfinx - meestal half man (hoofd), half leeuw (lichaam) - is in het Oude Egypte gebruikt als wachter.

Grote teleurstelling in Luxor. Weer gaan er oudheden naar de hoofdstad. De archeologen zijn woedend. Zij vrezen dat de eeuwenoude beelden van zandsteen worden aangetast door luchtvervuiling. In een nieuw museum, vlakbij de piramides van Gizeh, komt straks het gigantische beeld van Ramses II te staan, dat jaren geleden is verwijderd uit het stadscentrum om juist te voorkomen dat het zou worden aangetast. Snapt u het nog?

Het Tahrirplein wordt daarom flink aangepakt. Omliggende wegen en stoepen worden vernieuwd, palmbomen geplant en graffiti van de revolutie weggehaald. Want daar kennen wij het plein vooral van, van de lente-protesten tegen de leiders van het land. De president wil het chaotische plein, ooit gebouwd naar voorbeeld van het plein rond de Arc de Triomphe, eenzelfde uitstraling geven. Renovatie van het Tahrirplein moet de kogelgaten, de muurschilderingen, herinneringen aan protesten doen verdwijnen.

De symbolische betekenis kan dan wel verdwijnen, maar de herinneringen blijven bewaard door degenen die bij de Egyptische revolutie erbij waren. En de sfinx wendt zijn blik niet af.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden