Foto:

Corine Ravestein

  Column

Mooie grote schelpen van een Caraïbisch strand, speciale kruidenthee uit China, stekje van een cactus uit Mexico. Het zijn slechts enkele souvenirs die we graag mee willen nemen, maar... Doe het niet! Onze douane krijgt in de zomer veel vragen en foto's over wat je wel of niet mag invoeren in Nederland. Ze adviseren vakantiegangers voor vertrek de Douane Reizen App te downloaden, die per bestemming aangeeft wat de regels zijn. Hoe handig is dat?

Koraal is beschermd en mag nooit mee. Voor sommige schelpen zoals karkoschelpen geldt een maximum van 3 stuks, mits ze weer niet uit het Caribisch gebied komen.

Hoe verleidelijk het is om voor de hele familie flessen Japanse whisky mee te nemen. Helaas 16 liter bier, 4 liter niet mousserende wijn, 2 liter likeurwijn of 1 liter sterke drank is toegestaan. Wat betreft tabaksproducten mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo's of 250 gram waterpijptabak meenemen. Zuivelproducten en vlees mogen nooit mee uit een land buiten de EU. Het maakt niet uit of deze rauw, bereid of gedroogd zijn. Ook gelden er regels voor bepaalde soorten vis en kruiden. Voor planten, zaden en stekjes geldt dat deze alleen mee mogen met een speciaal certificaat, uitgeven op de vakantiebestemming.

Meer berichten