Al na de eerste behandeling merkte Jan dat de pijn veel minder was. FOTO: John Geven Studios.
Al na de eerste behandeling merkte Jan dat de pijn veel minder was. FOTO: John Geven Studios. John Geven Studios

Jan Teunisse is door medische acupunctuur weer pijnvrij

Column

Jan Teunisse (niet zijn echte naam) is 56 jaar en leraar natuurkunde. Een week of acht geleden verdraaide hij tijdens een potje voetbal zijn knie. De knie werd direct dik en pijnlijk.

Gedurende de twee daaropvolgende dagen werd de pijn steeds heviger. Hij werd er ‘s nachts zelfs wakker van. Het kraakbeen in de knie bleek weg De huisarts liet er geen gras over groeien en liet foto’s maken. Wat bleek? Het kraakbeen in zijn knie was bijna helemaal weg was: hij had artrose. Dat zou een operatie voor een nieuwe knie kunnen beteken.

Bijna ondoenlijk

Omdat hij op het punt stond met vakantie te gaan, bood de huisarts hem nu eerst een injectie met een pijnstiller en ontstekingsremmer aan. Dat hielp enigszins en Jan kon met vakantie, maar wel met een rolstoel achter in de auto. Daarnaast had hij een brace aangeschaft en een soort wandelstok. Tijdens zijn vakantie moest hij de rolstoel af en toe echt wel gebruiken. Dus toen hij terug kwam en de school weer begon, was lesgeven bijna ondoenlijk: de pijnen werden door het noodzakelijke lopen in de school en het staan voor de klas steeds heviger.

Pijnvrij

Jan wilde de school niet in de steek laten voor een knie-operatie en ook wilde hij zo’n ingreep liever nog een lange tijd, liefst jaren, uitstellen. Een collega adviseerde hem om naar mij toe te komen. Na de eerste behandeling merkte Jan diezelfde middag al dat de pijn veel minder was: hij kon alweer voorzichtig  lopen. Die verbetering ging de dagen erna door. Momenteel heeft hij vijf behandelingen gehad: het vocht is uit de knie en Jan is nu pijnvrij. Hij kan weer zonder last voor de klas staan en door de school lopen.

Onderhoud

Hij wil de komende weken nog een paar behandelingen, want hij wil ook het voetballen weer oppakken. Als dat gelukt is, gaan we over op ‘onderhoudsbehandelingen’. Meestal is dat eens in de zoveel weken een keertje langskomen. Zo proberen we een operatie nog lange tijd uit te stellen of misschien wel helemaal te voorkomen. 

acupunctuur-lieveld.nl

Column dokter Lieveld

Afbeelding