Afbeelding
Brigit Strijbos

Update CityCentrum

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt aan wethouder Thomas van Broekhoven.

Steeds vaker komt er nieuws naar buiten over de toekomstige transformatie van ons centrum. Vanuit ondernemers en inwoners, gesteund door de politiek, is de vraag ontstaan wat er nodig is om het CityCentrum toekomstbestendig en vitaal te houden. Het idee dat incidentele injecties en ontwikkelingen voldoende zijn, hebben we gelukkig naast ons neer kunnen leggen. We moeten groter denken.

Om die reden wordt er nu breed gesproken over hoe we een toekomstbestendig centrum écht waarheid kunnen maken. Nu de eerste bijeenkomsten zijn geweest, blijkt nog maar eens dat iedereen zijn eigen kijk heeft op wat er nodig is. Dit maakt de puzzel interessant, maar zeker niet gemakkelijker. Want hoe ga je al die verschillende invalshoeken en wensen vertalen naar één plan? Dat is hartstikke lastig, maar moet wel gebeuren.

        We moeten groter denken

Echter, wat er ook uitkomt, het plan wordt geen in beton gegoten blauwdruk van het centrum. Het is abstract genoeg om over losse ontwikkelingen nog eens goed samen na te kunnen denken, maar concreet genoeg om niet over alle onderwerpen eindeloos te moeten discussiëren. Het is de balans zoeken tussen snelheid en precisie. Met als gevolg dat er momenten komen dat niet iedereen zich overal in kan vinden.

De weg naar besluitvorming, oftewel het definitief maken van het plan, is dus niet alleen erg bijzonder, maar ook intensief. Wat ons helpt, is de enorme betrokkenheid bij iedereen. Het zorgt niet alleen voor de gewenste input, maar ook dat we onze scherpte behouden in het proces richting een breed gedragen masterplan.

Meer over het Masterplan CityCentrum? Zie OnsVeldhoven.nl


Thomas van Broekhoven, wethouder gemeente Veldhoven.

Column van B&W