Afbeelding
Brigit Strijbos

Aiaiai AI

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt aan wethouder Mariëlle Giesbertz.

In Veldhoven werken we aan verschillende visies. Die zijn nodig omdat onze gemeente groeit en we daarop voorbereid willen zijn. Zo komt er bijvoorbeeld een visie op mobiliteit, maar ook op dienstverlening en op participatie. Er verschijnt zelfs een ‘overall’ visie op de toekomst van Veldhoven. Al deze denkbeelden schetsen we samen met inwoners. Tot zover niks nieuws. 

Of binnenkort misschien toch? Want meer dan ooit hebben we de beschikking over min of meer gelijke informatie; overheid en burger. AI (artificial intelligence = kunstmatige intelligentie) biedt nieuwe kansen om inhoudelijk nog beter met elkaar in gesprek te gaan. Tools als ChatGPT en AgentGPT helpen ons om kennis niet alleen te vinden, maar ook om deze razendsnel te verwerken en in te zetten. Bijvoorbeeld bij het meedenken over de op stapel staande visies.

   Een verschijnt een ‘overall’ visie
    op de toekomst van Veldhoven  

Toch is het niet alleen maar halleluja. Er zijn zeker schaduwkanten. De vraag of wat AI je voorschotelt wel 100% klopt bijvoorbeeld. Maar ook vragen over bescherming van privacy en de gevolgen van het terugdringen van de menselijke factor ten voordele van data. Inwoners en overheid moeten zich dus met de kansen èn de gevaren van AI bezighouden. 

Een eerste vereiste daarvoor is de wil en de mogelijkheid om je open te stellen voor deze technologische ontwikkelingen. Dat wordt misschien wel de grootste uitdaging: voorkomen dat de kloof groter wordt tussen mensen die digitaal meekomen en zij die afhaken. Je hoeft geen groot visionair te zijn om daarin een taak voor de overheid te zien.

Mariëlle Giesbertz, wethouder gemeente Veldhoven.

Column van B&W