Afbeelding
Brigit Strijbos

Samenwerken...

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is wethouder Caroline van Brakel aan het woord.

De ‘Huiskamer van Veldhoven’ is geopend in een fraai gepimpt gebouw. 5 organisaties werken daar samen. Cordaad Welzijn, de Voedselbank, Leergeld, SWOVE en Bureau Sociaal Raadslieden (BSR). Ze staan Veldhovenaren bij met raad en daad. Ze werkten al samen, maar onder één dak kunnen ze meer betekenen voor inwoners van Veldhoven. Want de partijen vullen elkaar aan en bestrijken het gehele sociaal maatschappelijke veld vanuit Veldwijzer.

De gemeente haakt regelmatig aan. Samenwerken is immers dagelijkse kost voor onze gemeente. We werken al lang samen op allerlei niveaus, lokaal en regionaal. Samenwerken is geen doel op zich, maar een manier om sneller en beter onze doelen te halen. Door regionaal samen te werken, bundelen we onze krachten. Zo krijgen we zaken voor elkaar bij de provincie en het Rijk, ‘als ware we één gemeente’.

    Samenwerken is dagelijkse kost

Samenwerken met 21 gemeenten (MRE: Metropool Regio Eindhoven) heeft nog niet zo lang geleden plaats gemaakt voor samenwerken met 9 gemeenten (SGE: Stedelijk Gebied Eindhoven). De MRE vonden we te log. Er waren veel verschillen en dat werkte vertragend. Rijk en provincie spreken onze regio inmiddels toch weer vaker aan op het niveau van de 21. Daarom moeten we ons als samenwerkpartners afvragen: hoe brengen we het beste van deze twee werelden bij elkaar? Hoe werken stedelijk en landelijk gebied het beste samen? Hoe voorkomen we dat we vertragen? Eén ding weet ik zeker: alleen ga je weliswaar sneller, maar samen kom je vaak wel verder.

Caroline van Brakel, wethouder gemeente Veldhoven.

Column van B&W