Veldhoven Jordy Graat
Veldhoven Jordy Graat Foto: Bert Jansen

Hitte, hitte en...

Column

Ik zie deze dagen wat zuchtende Veldhovenaren voorbij komen. Voor de duidelijkheid, ik ben er ook eentje van. Die hitte is niks voor mij. Het voelt echt aan als een zomervakantie, maar dan is het toch leuker als je vervolgens een dag aan het zwembad kan liggen in plaats van werken.
Nee, alles boven de 28 graden Celcius is ellende. Het moment dat je uit de douche komt, helemaal klaar bent om te gaan en nog voordat je de deur uitloopt de eerste natte plekken op je shirt al ziet komen. Nee, zo’n graadje of 23 is al perfect voor mij. Lekker zonnetje en in je t-shirt rondlopen. Als het in de avond dan nog fijn aanvoelt, heb ik echt een topdag.

Ik ben niet gemaakt voor dit weer 


Maar ik moet je eerlijk zeggen, ik ben niet gemaakt voor dit weer. Op de slaapkamer is het bij mij ’s nachts een ijskast, want de airco blaast voluit. Als ik in het buitenland ben met mijn DJ-act van de Lampegastuh, dan grapt Gert-Jan - de andere helft van ons duo - altijd dat het lijkt alsof hij in een vrieskist ligt. Hij brengt de nacht dan door met een dikke deken over zich heen getrokken, terwijl ik dan mezelf afvraag of het niet kouder kan.
Maar ja, wat doen we aan die hitte? Gewoon veel drinken, luchtig kleden, niet teveel in de zon komen en je energie op een dag goed verdelen. Soms zie ik met deze temperaturen nog wel eens hardlopers door het dorp gaan... Daar heb ik dan echt respect voor.
Ik heb het vaak met mensen over hoe dat vroeger was, zo’n hitte zonder een airco. Toen ik thuis woonde, was mijn slaapkamer op de zolder. Voor die plek zou menig wietkweker een moord hebben gedaan, zo warm was het daar. En het ergste was, je kreeg het daar gewoon niet koel. Een handwaaiertje, geleend van oma Riet, was de maximale verkoeling. Maar ach, ook dat kwamen we weer door.
Beste mensen, houd het hoofd koel de komende dagen!


Jordy Graat

Column Jordy Graat