Veldhoven Jordy Graat
Veldhoven Jordy Graat Foto: Bert Jansen

Kermisseizoen

Column

De breakdance, het reuzenrad of de pusher. Zomaar wat attracties die op veel kermissen voorbij komen. Afgelopen week liep ik over de kermis van Best en komend weekend gaan we in Veldhoven-Dorp weer een feestje vieren. Vroeger reed ik met mijn fietsje over de Plaatse tijdens de opbouw. Soms moest ik dan iets halen in de supermarkt voor een exploitant, maar verder kwam het nooit. Het zou toch een kleine jongensdroom zijn geweest om mee te helpen als zo’n attractie volle bak draait, maar natuurlijk was ik toen nog te jong. 

Kermis is meer dan een pleintje met vermaak. Het is echt weer eens een hoop gezelligheid in het dorp. Mensen spreken die je tijden niet hebt gezien en het levert altijd weer ontelbare herinneringen op. Soms sluit je je aan bij de kamelenrace, ga je misselijk de polyp uit of loop je een pijnlijke rug op bij de botsauto’s.

   Kermis is meer dan een pleintje
                   met vermaak

Om plaatjes te draaien bij een kroeg, is altijd leuk. Ik kreeg ooit de kans bij De Gigant en later Café van Le om tijdens de kermissen te draaien. Stond je op zaterdagavond voor heel veel mensen je best te doen. Een goeie leerschool en ik vond het altijd weer een beleving. Helaas zijn deze kroegen er niet meer, maar ik kijk er met warme gevoelens op terug. Het tweede weekend van juli was standaard geblokt om zoveel mogelijk bij de kermis en de kroeg te zijn. Uiteindelijk zag je de aantallen mensen wat afnemen door allerlei redenen, maar ik hoop dat iedereen de komende jaren net zo massaal naar Veldhoven-Dorp komt als dat ze in Zeelst van de partij zijn.

           Maak er wat moois van! 

Hoe gaaf is het als iedere kermis die we hier hebben zorgt voor vele gezellige mensen. Dat we het weer eens ouderwets op de kaart zetten. Maak er wat moois van en kom gezellig langs!

Jordy Graat

Column van Jordy Graat