Afbeelding

Ritme

Column

‘Get rhythm when you get the blues’. Vrij vertaald: zorg ervoor dat je in een ritme komt wanneer je niet lekker in je vel zit. Het lijkt behoorlijk zweverig, maar het komt toch echt van Johnny Cash zelf.
Ik hou heel erg van vakanties, en als docent heb ik er zeker voldoende, maar tijdens de vakanties mis ik het ritme. Het ritme van het dagelijkse werkende leven, het ritme van het moeten.

Ritme is belangrijk in mijn leven. Al van jongs af aan ben ik met ons pap en mam mee geweest naar de optredens van De Stofhappers. Bij deze blaaskapel, waar mijn vader in speelde, werd mijn aandacht altijd al getrokken door de ritmesectie. Of dit nu kwam door de legendarische Ad Maas die daar met ogenschijnlijk gemak de kleine trom sloeg, met achteraf gezien enorm veel finesse. Of toch gewoon door het enorme kabaal dat er van de trommels af kwam. Geen idee, maar het heeft me altijd gefascineerd.

    Ritme is belangrijk in mijn leven

Dankzij de Folkaholics, een uit de hand gelopen grap die begon tijdens Klein Kunstje (op het Sondervick), ben ik uiteindelijk zelf ook gaan trommelen. Het ritme bepalen binnen een band of blaaskapel heb ik altijd leuk gevonden, maar het is ook een belangrijke rol. Zoals Elvis al zei: “Rhythm is something you either have or don’t have, but when you have it, you have it all over”. En ik heb dat dus, tot vervelens toe, want ik blijf toch ook altijd overal wel op trommelen.

En in het leven is het ritme gelukkig ook weer terug. De kinderen, en daarmee ik ook, mogen weer naar school. We mogen (moeten) weer op tijd ons bed uit en het dagelijkse ritme dendert weer door alsof het nooit vakantie is geweest. Waarmee we in het ritme toch weer verlangen naar vakantie.

Joris d’n Opschepper

Column Joris schept op!