Afbeelding

Wat heet

Column

Wè is ut hèèt! Attenooije uit Oeteldonk bezingt het jaren geleden al, en nu lijkt dat het lijflied van de 4 DJ’s van 3FM die zichzelf laten opsluiten in het Glazen Huis. Zweten voor het klimaat. Of beter, tegen de opwarming van de aarde. Een week lang draait het viertal plaatjes voor het goede doel. De luisteraars vragen ze aan, betalen hier een bedrag voor, et voilà, een beproefd concept om veel geld in te zamelen.

Ook voor ons wordt het dit jaar zweten met carnaval. Niet vanwege de opwarming van de aarde, maar vanwege onze gemaakte keuze voor onze pakken. Met het oog op duurzaamheid en hergebruik hebben we er namelijk voor gekozen de basis van onze pakken te maken van oude spijkerbroeken. Letterlijk honderden broeken hebben we ingezameld en verwerkt in de pakken. Maar dat hiermee mijn pak bijna 6 kilo zou gaan wegen, en daarmee dus verrèkes heet, tja, dat hadden we niet bedacht. DJ Rob van de Radio (de chauffeur van Lamme Frans, voor de kenners) zegt hierover ook: “Je moet er iets voor over hebben.”

     Letterlijk honderden broeken                 hebben we ingezameld

Want bewustwording creëren vraagt vaak een stukje afzien. Een klimaatmars loop je niet voor de lol. Wanneer je de straat op gaat voor de podia en theaters tijdens unmute-us zie je af. Met de Skolstrejk för klimatet heeft Greta veel bereikt, maar ook veel critici over zich heen gekregen. Een week lang radio maken in een broeikas als studio levert geld op, maar vraagt ook wat van de DJ’s.

Eerlijk is eerlijk, de keuze voor oude spijkerbroeken is niet alleen een duurzame keuze geweest. De uitstraling van gebruikte spijkerstof geeft het pak een geschiedenis. En het traject van het maken van de pakken is ook van de categorie “je moet er iets voor over hebben”. Maar dat maakt de verhalen dan ook des te beter. En die hitte? Zoals Attenooije al (ongeveer) bezong: “As ge zwit, dan witte dit, in Rommelgat daor is ut hèèt!”

Joris d’n Opschepper.

Column Joris schept op