Afbeelding

Facebookmaffia

Column

Grinniken. Dat moest ik wel. “Online durven ze alles!”, hoor ik vaak. En dat is ook zo. Soms is het met een kleine opmerking en anderen proberen alles aan te pakken om hun meninkje maar aan iedereen op te dringen.
Op tv hoorde ik in een talkshow iemand tussen neus en lippen door het woord ‘Facebookmafia’ gebruiken. Het valt mij op, dat de laatste jaren iedereen maar gewoon op social media eruit gooit wat hij of zij vindt en dat irriteert me weleens. Wat wil je ermee bereiken? Wat is het nut? Hoe zou je het vinden als het over jou gaat?
Ik snap het soms echt niet. In mijn werk als DJ en presentator krijg ik natuurlijk, en soms terecht ook, kritiek op wat ik zeg of doe. Maar het is vaak zonder opbouw en met allerlei rare verwensingen. Daarom ben ik sinds een tijd ben gestopt met het lezen ervan, want voor sommige doe je het nooit goed of vinden ze je als persoon al niks. Dat mag. Prima zelfs.

- Hoe zou je het vinden als het over jou gaat? -

Ik heb ook programma’s waar ik niet naar kijk, maar dat is smaak. En dat kun je lastig veranderen. Sterker nog, dat hoeft ook niet. Maar soms heb ik er weleens mee te maken in mijn werk en dat vind ik op den duur weleens vervelend.
Natuurlijk, ik heb ook weleens mijn dag niet of moet me houden aan allerlei regels op feestjes of in een uitzending. Of dat je juist jezelf bent en daar op aangevallen wordt. Maar vaak gebeurt het nogal eens dat mensen, zonder zich in de situatie te verplaatsen, het dan maar nodig vinden om je meteen neer te sabelen. Vaak weten ze niet eens wat er aan de hand is of ben je bij voorbaat al afgeschreven.
In deze tijd is het elkaar ophitsen natuurlijk erg makkelijk. Daarom hoop ik dat de Facebookmaffia vooral kerst en nieuwjaar gaat vieren. Dat is pas belangrijk!

Jordy Graat

Column Jordy Graat