<p>Jordy Graat.</p>

Jordy Graat.

(Foto: Bert Jansen.)

Examens

  Column

Nu ik een paar maanden rondloop op het Sondervick College zag ik bij sommige leerlingen de stress toenemen. Het centraal examen kwam eraan voor VMBO, HAVO en VWO. Extra lessen, uitrekenen wat je gemiddeld staat maar vooral veel leren, waren de belangrijkste bezigheden van deze jongeren. Nu worden ze nog behoorlijk aan de hand meegenomen, maar zo meteen bij een volgende stap moeten ze het allemaal zelf gaan doen.

Ik heb zelf 7 jaar over de HAVO gedaan en kwam in die laatste maanden al met de auto naar school. Ook was ik ieder weekend al plaatjes aan het draaien in de kroegen, dus het was iedere maandagochtend weer even schakelen. Uiteindelijk wist ik dat economie en vooral Engels mijn cruciale vakken zouden zijn. Ik was toen ontzettend zenuwachtig en je gaat echt over ieder antwoord twijfelen. Afkijken zat er niet in want de tafels stonden zover uit elkaar dat je het echt zelf moest doen. Dan heb je nog een beetje de tijdsdruk en sommige vragen zijn hersenbrekers. Het waren lastige weken toen, dat weet ik nog wel.

Dat ik het gehaald heb is een wonder, maar dat diploma ligt netjes bij mij in de kast. Ik hoop dat alle leerlingen, ondanks de Corona-tijd, met veel plezier terugkijken op de afgelopen jaren. Het zal niet altijd leuk of makkelijk zijn geweest, maar hopelijk wel een leerzame tijd met een grote stap richting het volwassen worden. Ik duim dat iedereen slaagt!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden