Daaaag allemaal!


Foto: Bert Jansen

Daaaag allemaal!

  Column

Een hele lieve tante van ons is overleden. Ik aarzel hoe je het nou goed zegt. Gestorven... Overgegaan… Dood. Allemaal klinkt het anders. Voor mij dekt overgegaan nog de meeste lading. In mijn beleving zijn we niet weg, maar hebben we onze jas uitgedaan. De ziel leeft voort op haar weg naar het Licht. En voor hen die horen, spreken ze nog met ons. Vanuit een ander perspectief, dat wel.
Ik spreek veel mensen, die graag boodschappen ontvangen van dierbaren, die zijn overgegaan. Dat is zowel eenvoudig als heel ingewikkeld. Hoe onderscheidt je al die verschillende golflengtes in jezelf. Het is een kwestie van afstemmen. Zoals je een transistorradio van vroeger - weet je nog wel? - op de goede frequentie moet 'draaien' om het gepiep en gekraak eruit te halen en alles te kunnen verstaan.
De aard van de boodschappen van mensen die zijn overgegaan, die ik doorkrijg, gaan bijna allemaal over onafgemaakte zaken op z’n plek brengen. Vergeven en liefde ervaren. Acceptatie dat het is, zoals het is. Dat levert altijd hele kwetsbare en ontroerende momenten op.
We hadden dus de dienst van die lieve tante. Een hele oprechte en mooie dienst, waarin recht gedaan werd aan het leven en aan de roep naar gene zijde. De dienst begon met een gesproken gedicht door een kleinzoon: “Je riep mij en ik verliet de aarde”. Voorgedragen in het Frans en ondersteund door contrabas en piano. Prachtig!
Voor mij voelt het als heel belangrijk in de afscheidsdienst ook aandacht te geven aan wat komen gaat. De wens en begeleiding naar het Licht. Naar het vervolg, zonder dat we ons dat precies kunnen voorstellen, maar er wel weet van hebben. Dát bewustzijn en daaraan recht doen. Voor onze lieve tante werd er onder andere door twee kinderen gesproken. De één eindigde met: “Dag mam, daaaag!” De ander eindigde vanuit het perspectief van zijn moeder: "Dag allemaal, daaaaaaag!”
Dag lieve tante, daaag! Heb het goed op jouw weg naar het Licht!

Carla van Olst.

Column: Over leven en dood.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden