Foto:

Trulli

  Column

In de hak van Italië, in de regio Apulië, ligt Alberobello, bekend om zijn ‘trulli’ - enkelvoud ‘trullo’. Ontstaan in de 15e eeuw, doordat boeren de droge kalkstenen op elkaar stapelden waardoor het binnen niet snel vochtig wordt en in de zomer blijven de ruimtes koel en in de winter warm. Tevens kent het een opslagplaats voor goederen.
Deze kleine witte kalkstenen huisjes met een kegelvormig grijs dak, zijn gebouwd zonder cement. De belangrijkste reden voor het feit dat ze tijdens het bouwen de stenen los laten liggen is omdat de bouwers belasting moeten betalen voor het huis. Door de huizen met losse stenen te bouwen, zijn de huizen evenwel makkelijk en snel af te breken om aan de belasting te ontkomen. Italiaanse boeren zijn slim.... Ik vraag me wel af of de controle in die tijd aangekondigd is geweest, want je kon toch niet ongezien je huisje afbreken?
De oudste trulli hebben geen raam of schoorsteen. En naarmate de welvaart in de streek groeit, worden ze luxer. Op sommige daken staat nog een wit teken. Deze symbolen zijn vaak christelijke symbolen, zoals een kruis, een kruis op een hart en een pijl of een cirkel met de letters S,C,S,D - wat staat voor de beginletters van lokale heiligen.
Tegenwoordig zijn niet alle Trulli meer bewoond. Voornamelijk is het een toeristische attractie. En beschermd erfgoed.

Corine Ravestein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden