André Boereboom. voorzitter Veldhovens Muziek Korps: "Samen met mensen een doel proberen te bereiken, dat vind ik leuk om te doen." FOTO: Bert Jansen.
André Boereboom. voorzitter Veldhovens Muziek Korps: "Samen met mensen een doel proberen te bereiken, dat vind ik leuk om te doen." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Het is een onderdeel van mijn leven'

'Ik vind een bestuur geen autoritair systeem'

In de volksmond heet het Veldhovens Muziekkorps kortweg VMK. Deze meer dan 100 jaar oude vereniging is nog steeds springlevend. Mede dankzij de Stichting Vriendenclub Veldhovens Muziekkorps (SVVMK).

SVVMK

Tonnie Wesseling.

'Er is wel
een probleem:
de jonge aanwas
is best lastig.
En een speerpunt
voor mij
is er naar toe
te werken
dat wij
nieuwe jeugd
krijgen.'

André Boereboom is de nieuwe voorzitter van het Veldhovens Muziekkorps (VMK). Hij neemt het stokje over van Gerard Coppens. Een nadere kennismaking.

VELDHOVEN - Muziekman in hart en nieren André Boereboom begint lang geleden op klarinet bij de harmonie van Zeelst, zeker zo'n 12 jaar. Hij stopt met zijn muzikale bezigheden als hij een eigen bedrijf begint: Boereboom stekcultures. 8 jaar later gaat het toch weer kriebelen en neemt hij saxafoonles en na een jaar wordt hij gevraagd om in een kwintet mee te spelen. Ze zoeken een tenorsax.

Baselmans

"Ik kon er ergens eentje huren, ben begonnen en dat was gewoon mijn instrument. Ik ben terecht gekomen bij Poco Loco in Valkenswaard. Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek. Op een gegeven moment kregen we een nieuwe dirigent Stef Baselmans die ook het VMK dirigeerde. Hij vroeg waarom ik niet bij het VMK kwam spelen. Ik ben daar een keer gaan luisteren en was meteen lid, klaar! Ik maak daar nu zo'n 4 jaar muziek", vertelt Boereboom.

Sámen

Boereboom heeft ruime bestuurservaring. Hij heeft 20 jaar in het bestuur van handboogvereniging VZOD-Zeelst gezeten, waarvan 17 jaar als penningmeester. Hij heeft ook 'wat' voor Kika Nederland gedaan en in het bestuur gezeten van de scholingscommissie van de Nederlandse Boomkwekersbond en nog jarenlang in Oerle voor de Rabobank in een klankbord gezeten, vergaderingen bijgewoond en advies gegeven.
Boereboom daarover: "Samen met mensen een doel proberen te bereiken, dat vind ik leuk om te doen. Maar echt sámen, dat vind ik heel belangrijk. Ik vind een bestuur geen autoritair systeem. Soms moet je wel een beslissing nemen, maar wel gevoed zijn door de leden, samen een doel proberen te bereiken."

Stuk traditie

Vervolgens: "Het VMK bestaat al 125 jaar en ik vind het belangrijk in de doelen die we nu hebben, om voortaan samen te musiceren en laagdrempelig te zijn voor leden. Iedereen is welkom mits hij of zij een bepaald niveau heeft. Wij willen leuke muziek maken; dat vinden wij in onze club heel belangrijk. Belangrijker dan de hoogste prijzen halen. Dat is ook wat ik door wil zetten. We hebben 125 jaar een stuk traditie neergezet en die moeten we zien te waarborgen naar de toekomst toe, midden in de samenleving en in verbintenis met Veldhoven. Dat is wat ik wil en wat wij als club willen. Daar wil ik aan blijven werken. Ik wil wat we nu hebben zien te continueren naar de toekomst toe."

Mooie uitdaging

"Er is wel een probleem: de jonge aanwas is best lastig. En een speerpunt voor mij is er naar toe te werken dat wij nieuwe jeugd krijgen. Het wordt ook steeds moeilijker de begroting ieder jaar sluitend te maken. Dat kun je oplossen door te groeien in ledental. Sinds januari hebben we een nieuwe dirigent, dus muzikaal hebben we een mooie uitdaging om er samen tegenaan te gaan. En dat is wat ik wil bereiken. Er zit zo'n berg verleden en groei in het VMK, dat mag niet verloren gaan. Naast mijn drukke baan, heb ik er tijd voor en máák ik er tijd voor. Bestuurlijk bezig zijn is voor mij een stuk ontspanning. Het is een onderdeel van mijn leven en een verrijking."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden