Ter bekrachtiging van de samenwerking, overhandigt de voorzitter van Kringloop de Kempen een antieke lessenaar aan de directeur van Museum 't Oude Slot. FOTO: Paula van Overveld.
Ter bekrachtiging van de samenwerking, overhandigt de voorzitter van Kringloop de Kempen een antieke lessenaar aan de directeur van Museum 't Oude Slot. FOTO: Paula van Overveld. (Foto: Paula van Overveld)

Bijzondere samenwerking

De samenwerking bij een van de speerpunten van museum ’t Oude Slot om meer in te zetten op samenwerking met lokale cultuurpartners en andere regionale organisaties. Hans Sonnemans, directeur van museum ’t Oude Slot: “Zo zie ik nog veel kansen om in het museum het DNA van Veldhoven beter zichtbaar te maken. We bouwen dan ook actief aan de Collectie Veldhoven: objecten met een verhaal dat een relatie heeft met de geschiedenis van Veldhoven of directe omgeving.”

Speerpunt

Van de redactie.

Samenwerking
is misschien wel
enige
in zijn soort!

Kringloop de Kempen en Museum 't Oude Slot zijn afgelopen week een bijzondere samenwerking gestart. Deze houdt in dat ze over en weer voorwerpen zullen aanbieden en van elkaars expertise gebruik zullen maken. Spullen van historische, museale waarde waar Kringloop de Kempen op stuit gaan naar Museum 't Oude Slot. Omgekeerd gaan spullen die het museum niet in de collectie op kan nemen, naar Kringloop de Kempen die er een goede bestemming voor vindt en niet weggegooid hoeft te worden.

VELDHOVEN - De bijzondere samenwerking is misschien wel de enige in zijn soort in Nederland. Bij een uitruiming van een heel huis, komt Kringloop de Kempen soms spullen tegen die van historische waarde zijn en een museale bestemming verdienen. Zoals bijvoorbeeld oude gebruiksvoorwerpen met een verhaal, een dagboek uit de oorlogsjaren of andere documenten van historische waarde.

Collectie Veldhoven

Museum ’t Oude Slot heeft haar focus op de historie van Veldhoven en omgeving en is er om dit erfgoed te bewaren en te bewaken met name in de Collectie Veldhoven. Dit is voor Kringloop de Kempen de reden om deze zaken aan het museum te schenken. “Op deze manier kunnen er ook meer mensen van genieten dan een enkele verzamelaar in onze winkels in Veldhoven, Bergeijk en Waalre”, aldus Monique van Zutphen, voorzitter van Kringloop de Kempen.

'Het verhaal'

Omgekeerd stellen mensen het museum soms historische spullen ter beschikking. Toch kunnen niet alle aangeboden zaken in die museale collectie worden opgenomen. Ze passen niet in het 'het verhaal' of er zijn dubbelingen en de ruimte in het depot is bovendien niet onbeperkt.
Voorheen keerden deze schenkers onverrichterzake huiswaarts met hun spullen, waar ze soms in de afvalbak verdwenen. Nu wordt hen gevraagd of ze het goed vinden deze spullen door te geven aan Kringloop de Kempen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden