Anna McRose: “Het is zo mooi als mensen naar jouw liedjes komen luisteren, zo speciaal; ze komen echt voor jou.” FOTO: Bert Jansen.
Anna McRose: “Het is zo mooi als mensen naar jouw liedjes komen luisteren, zo speciaal; ze komen echt voor jou.” FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

''t gevoel 't beste van mezelf te geven'

'Velen vonden dat ik iets met mijn stem moest doen'

Hannie Bettgens.

Geboren en opgegroeid in Twente, maar inmiddels diep verankerd in Veldhovense aarde: Anna McRose. Wie is deze schitterende zangeres eigenlijk?

VELDHOVEN - Al als klein meisje is Anica Pongers, haar echte naam, dol op muziek. “Thuis werd er altijd veel muziek gedraaid en geluisterd, vooral naar Elvis, Roy Orbison, The Shadows, Dolly Parton, The Judds en Emmylou Harris. Mijn moeder speelt accordeon en zong thuis altijd. Oma leerde mij mondharmonica spelen.”

Gevoeligheid delen

Op haar middelbare school is altijd veel aandacht besteed aan muziek en wordt er ook ieder jaar een Soundmixshow gehouden. “Tot mijn 16e jaar heb ik meegedaan aan verschillende talentenjachten in de regio Twente, waaraan ik met veel plezier terug denk. Daarna werd het een hele tijd stil.”
Een paar jaar geleden begint het muziek maken weer te kriebelen. “Door een aantal toevalligheden ben ik bij een band terecht gekomen. Het repertoire bestond voornamelijk uit Rock& Roll en Country. Na ongeveer 2,5 jaar had ik het gevoel dat ik iets anders wilde. Misschien wel solo gaan.”
Van zichzelf is ze supergevoelig is. “Die gevoeligheid wil ik delen in de muziek die ik zing. Mezelf daarbij begeleiden op de gitaar en met de mondharmonica, dan heb ik het gevoel het beste van mezelf te geven.”
Ze start haar muzikale carrière op Facebook. “Met een filmpje het lied 'Always on my mind' van Willy Nelson. Daarover kreeg ik veel lovende woorden. Ook vonden verschillende luisteraars dat ik echt iets moest doen met mijn stem. Het raakte hen.”
Ben Steneker - 'The Godfather of Dutch Country Music' - geeft McRose uiteindelijk een podium. “Hij is een grote steun voor mij en heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik het kan. Heel bijzonder dat hij zo achter mij staat en in mij gelooft.”
Een flinke opsteker, evenals de nominatie die ze krijgt als nieuwkomend countryartiest. “Ik was helemaal in mijn nopjes... Ik heb het weliswaar niet gehaald, maar ik ben er wel trots op.”

BNN

Voor McRose telt vooral het plezier in de muziek. “Het is zo mooi als mensen naar jouw liedjes komen luisteren, zo speciaal; ze komen echt voor jou.”
Dat ze een gevoelige snaar met haar stem weet te raken, valt ook op bij Sophie Hilbrand. “Ik heb de titelsong mogen zingen, een lied van René Bunders, voor haar programma bij BNN, de opstandelingen, een programma opgedragen aan de misstand in de bijstand.”
Inmiddels schrijft ze ook haar eigen teksten en muziek. “Dat is ook weer op gevoel ontstaan, op vakantie in Frankrijk. Op gitaar en mondharmonica is het lied 'Something to believe in' ontstaan waarop ik erg trots ben en onlangs als single is uitgebracht. Daarop staan ook de nummers 'Jolene' van Dolly Parton en 'If I needed you', een duet met mijn man Richard. mijn steun en toeverlaat en vader van onze 2 zonen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden