De tegels er uit, de planten er in!


Een perkje met vlinderstruiken brengt veel leven in de tuin; de overgebleven tegels vormen een mooi muurtje. FOTO: Jannie Landa.
Een perkje met vlinderstruiken brengt veel leven in de tuin; de overgebleven tegels vormen een mooi muurtje. FOTO: Jannie Landa. (Foto: )

De tegels er uit, de planten er in!

Minder tegels
geeft kleur
aan
de tuin

IVN VEV

Regenwater in de tuin terecht laten komen is goed voor het milieu, zeker als er in die tuin planten staan. Planten houden het water vast, zodat het water niet in het riool terechtkomt. Bij warmte verdampt het water via de bladeren van de planten en dit koelt de omgeving. Hoe meer tuinen beplant zijn, hoe groter het effect. Zeker bij hoge zomerse temperaturen zorgt dit voor een daling in warmte.

VELDHOVEN - Hoe te beginnen als de tuin helemaal vol tegels ligt? Wip een tegel op aan één kant met een spade. De eerste tegel vraagt wat behendigheid. Onder de tegel ligt meestal geel zand, hiervan moet het meeste worden weggehaald. Er mag best wat geel zand blijven liggen, als het maar goed gemengd wordt met potgrond. Plant erin en klaar is het eerste ‘project’.
In het begin moet de plant wel wat water krijgen, vooral als het droog is. Dat helpt om de wortels de grond te laten pakken om te kunnen groeien.

Tegeltafel

Er zijn diverse planten die het goed doen in zon of schaduw, die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen en die tegen periodes van droogte kunnen. Bij het kiezen kan een goed tuinbedrijf prima helpen. Er is bijvoorbeeld keuze uit vrouwenmantel, herfstaster of ooievaarsbek, die in zon of halfschaduw groeien. Zonnekruid (Helenium), vetkruid (Sedum Matrona) en zonnehoed houden van zon. Als er alleen maar schaduw is, kan maagdenpalm worden geplant.
Het verwijderen van de tegels kan in één keer, of in gedeelten. Aan de rand of in het midden, zodat er een paadje overblijft tussen de planten door.
Van de overgebleven tegels kan een tegeltafeltje gemaakt worden, simpel door ze op elkaar te stapelen. Daar kan een potplant op staan of een waterbakje voor de vogels.

Judasboom

Elke tegel helpt, maar hoe meer tegels verwijderd worden, hoe meer effect het heeft. Bij 4 x 4 tegels kan er zelfs al een klein boompje geplant worden, zoals een krentenboompje of Amerikaanse judasboom. Voordat de boom geplant wordt, komt er eerst een flinke berg tuingrond in het plantgat.
Het boompje moet natuurlijk wel ruimte rondom hebben voor zijn takken en bladeren. Eronder kunnen planten worden neergezet, die tegen halfschaduw kunnen. Op deze manier is een klein tuintje zo gemaakt.

Nectar

Er is vast wel iemand die wil helpen. Leuk om als verjaardagscadeau een rondje hulp en wat planten te vragen. Het is toch leuk om iemand aan een aangenamere omgeving te helpen! De bijen en de vlinders zullen zo’n verjaardagscadeau zeker ook waarderen. In het tuintje vinden zij hun nectar. Twee ‘vliegen’ in een klap dus!

Meer info

IVN VEV staat voor natuur & educatie in Veldhoven, Eindhoven en Vessem. Voor meer informatie zie de website.

www.ivn.nl/vev

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden