Cabaretier Mark van der Veerdonk mocht 2 keer 20 minuten de feestlijke bijeenkomst nog meer luister bijzetten. FOTO: Brigit Strijbos.
Cabaretier Mark van der Veerdonk mocht 2 keer 20 minuten de feestlijke bijeenkomst nog meer luister bijzetten. FOTO: Brigit Strijbos. (Foto: Brigit Strijbos)

Lintje voor 16 Veldhovense 'kartrekkers en verbinders'

Ad Adriaans.

Zaterdag 11 juli. In een sfeervolle grote zaal van De Schalm krijgen 16 Veldhovenaren alsnog hun Koninklijke onderscheiding opgespeld.

VELDHOVEN - "Welkom; nu gaat het echt gebeuren..." Burgemeester Marcel Delhez heet met die woorden iedereen welkom in de foyer van De Schalm. De 16 Veldhovenaren hebben allen op 24 april in de ochtend bezoek gehad van de burgemeester. Zij zijn toen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het opspelden van het lintje heeft afgelopen zaterdag plaats.

Afgeschaft

Zo’n 70 mensen vinden een plaatsje achter een tafeltje in de grote zaal. Familieleden kunnen thuis meekijken dankzij een livestream vanuit De Schalm. Eerst worden 10 brandweerlieden, Gerard Waarma en Ton Backx genoemd. Zij hebben eerder al hun onderscheiding opgespeld gekregen.
Het automatisme dat brandweerlieden na 20 jaar in aanmerking komen voor een lintje, is per 1 januari afgeschaft door de Kanselarij der Nederlandse Orden. Korpsen vroegen massaal nog vlug een lintje aan voor hun leden, zo ook in Veldhoven.

Lastige periode

Beurtelings worden dan de 16 personen met partner naar het podium geroepen. Het jasje wordt even om een paspop gehangen zodat de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen bij het opspelden. De burgemeester noemt de Corona-tijd een lastige periode. “Je mag geen hand of knuffel geven en geen arm om iemand heenslaan. Ik hoop dat dat volgend jaar weer is toegestaan”, aldus burgemeester Delhez.

Cabaretier

Delhez noemt het bijzonder dat er in Veldhoven altijd zoveel decorandi zijn. “Ik hoop dat het een traditie is die we nog heel lang zullen voortzetten.”
Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes geniet iedereen van het schouwspel. 2 keer is er een optreden van de welbekende cabaretier Mark van de Veerdonk. Hij heeft zich zeer goed ingelezen over Veldhoven en laat tijdens zijn optreden alle gedecoreerden aan bod komen. “Jullie zijn kartrekkers en verbinders”, zegt hij over de decorandi.

Officiële erkenning

Theo Erkens maakt al 50 jaar als vrijwilliger radioprogramma’s voor onder meer Omroep Veldhoven. Voor zijn verdiensten krijgt ook hij een lintje opgespeld. “Ik ken veel mensen die zeker zo veel tijd in vrijwilligerswerk steken als ik, en geen lintje krijgen. Daardoor voel ik me een beetje bezwaard”, klinkt hij bescheiden.
Maar blijdschap is er zeker. “Het is toch een officiële erkenning. Mensen hebben het voor mij aangevraagd en dat waardeer ik enorm.”
Op vrijdag 24 april zou burgemeester Delhez in het programma komen van Theo Erkens bij Omroep Veldhoven om de gedecoreerden bekend te maken aan de luisteraars. Maar niets is minder waar. “Eerst werd mijn collega Herman Schoenmaker gedecoreerd en daarna kwam ikzelf aan de beurt. Herman wist het wel van mij, maar ik niet van hem. We waren heel verrast.”
Partner Gerard Sterk van Theo Erkens kwam met een goede tip voor de uitreiking van de onderscheidingen. “Het idee van de paspoppen kwam van hem. De burgemeester vond het een goed idee.”

Partners

Cabaretier Mark van de Veerdonk vraagt zich die zaterdagmiddag in De Schalm tenslotte hardop af waar deze supervrijwilligers de tijd vandaan halen. “Wekenlang zien jullie je partner niet. Nu de brandweerlieden geen Koninklijke onderscheiding meer krijgen, zullen er vast wel lintjes overblijven. Ik stel voor voortaan ook de partner een lintje te geven...”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden