Beuk en haagbeuk hier samen in een heg. Het donkerdere blad rechts is de haagbeuk. FOTO: Dré Verhagen
Beuk en haagbeuk hier samen in een heg. Het donkerdere blad rechts is de haagbeuk. FOTO: Dré Verhagen (Foto: )

Beuk en Haagbeuk zijn geen familie

Een beukenhaag
is
meestal
geen haagbeuk

IVN/VEV

Als een beuk tijd en ruimte krijgt, groeit hij uit tot een majestueuze boom van wel 30 meter hoog, met een brede kroon van zeker 25 meter breed. In een bos of in een laan, waar de bomen dicht opeen staan, worden ze hoger en bereiken een lengte van maximaal 40 meter. De bekendste variëteit is de bruine beuk, geliefd bij statige huizen en parkachtige tuinen.

VELDHOVEN - Beuken vormen een zeer dicht bladerdak, waar de zon niet of nauwelijks doorheen schijnt. In een beukenbos is dan ook bijna geen ondergroei, mede veroorzaakt door het feit, dat de bladeren moeilijk verteren.
Beuken als wegmarkering zijn aangeplant langs de Heerbaan en in de Molenvelden. Beuken worden ook aangeplant als hagen om huis en hof. Deze heggen of hagen, die tot in het vroege voorjaar hun mooi roodbruin verkleurde blad behouden, dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het Brabantse landschap.

Napjesdragers

Deze beuken, als haag geplant, zijn geen haagbeuken. Haagbeuken zijn bomen die weliswaar op beuken lijken maar daarvan toch verschillen. Eigenlijk is alles anders. Ze behoren zelfs tot verschillende plantenfamilies. De beuk behoort samen met de tamme kastanje en de eik tot de napjesdragersfamilie. De haagbeuk behoort samen met de berk, de els en de hazelaar tot de berkenfamilie.
Haagbeuken geven geen nootjes, maar oneetbare ronde zaden met vleugeltjes die in trosjes aan de takken hangen. De blaadjes van beide soorten zijn ongeveer even groot. Beukenbladen hebben gladde randen; die van de haagbeuk zijn gekarteld en vallen voor de winter af. De knoppen, die veel op beukenknoppen lijken, liggen dicht tegen de takken gedrukt, terwijl die van de beuk duidelijk van de takken afstaan.
Bij volwassen bomen is de stam van de haagbeuk meer gewelfd dan die van de beuk.

Kamwielen

Haagbeukenhagen zie je veel minder dan beukenhagen. Ze zijn vaak wat minder dicht en minder mooi. In de vrije natuur komt de haagbeuk in Nederland in de Achterhoek en Zuid-Limburg voor. Deze boom kan uitgroeien tot maximaal 30 meter hoogte met een dicht bladerdak. Hij groeit overigens bijna altijd in een bos, waardoor de kroongroei sterk beperkt wordt. Hij is niet erg kieskeurig, maar wel gesteld op humusrijke, kalkrijke grond; de afgevallen blaadjes verteren beter dan die van de beuk. Bosanemonen voelen zich thuis onder haagbeuken: ze bloeien vóórdat een dicht bladerdak gevormd wordt.
Het hout van deze boom is hard en werd gebruikt om wielspaken en kamwielen van te maken. Tegenwoordig is de waarde beperkt, dit in tegenstelling tot beukenhout. Dat hout heeft nog altijd veel toepassingen, variërend van meubels tot speelgoed en keukengerei.

Meer info:

www.ivn.nl/vev

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden