De eenzame fietser... Het is te hopen dat hij niet zonder licht fietst, want dat komt hem te staan op een boete  van 55 euro. FOTO: PixaBay.
De eenzame fietser... Het is te hopen dat hij niet zonder licht fietst, want dat komt hem te staan op een boete van 55 euro. FOTO: PixaBay. (Foto: )

Gemiddeld zo'n 1.630 keer per maand

Van de redactie.

Maandelijks bekeurt de politie in Noord-Brabant gemiddeld 1.630 fietsers voor tijdens het fietsen bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen zijn in het onderzoek onder de loep genomen.

VELDHOVEN - De fiets is in Nederland een populair vervoersmiddel om redelijk snel van A naar B te gaan. Tevens is het een vervoersmiddel dat de fietser gezond houdt. Maar het lijkt er op dat de fietser zich niet altijd even netjes gedraagt in het verkeer. Toegespitst op Brabant, krijgen ongeveer 29,1 op de 10.000 inwoners een boete voor fietsen zonder verlichting.
Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is met 31,4 boetes per 10.000 inwoners.

Bovengemiddeld

Ook voor appen of bellen tijdens het fietsen zijn in Brabant een bovengemiddeld aantal overtredingen begaan. Het Brabantse gemiddelde van 15,8 boetes per 10.000 inwoners is zelfs iets hoger dan het landelijk gemiddelde (13,9 boetes per 10.000 inwoners, maar steekt schril af tegen de Groningse cijfers (25,7 op 10.000).

De Brabantse
fietser gedraagt
zich niet altijd
even netjes
in het verkeer

Minder fietsdiefstal

In de afgelopen 5 jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40% gedaald. Wel bestaan er beduidend grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54%, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23%.

De provincie Noord-Brabant kent een bovengemiddelde daling van 49%. Per 10.000 Brabantse inwoners worden er 35,2 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Noord-Brabant op de 6e plek als provincie met de meest gunstige cijfers.

Boetes en overzicht

Fietsen zonder licht komt bij politiecontrole overigens te staan op een boete van 55 euro. Daar komt nog 9 euro bij voor de administratiekosten. Voor bellen en appen tijdens het fietsen geldt een boete van 95 euro.

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op de onderstaande website.

www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden