Foto:

Column Corine Ravestein

Ook zo blij dat het niet zo ontzettend warm meer is?

Een van de droogste, laagst gelegen (125 meter onder de zeespiegel) en heetste plekken op aarde, is de Danakil Depressie gelegen in Ethiopië. Het kan er wel zo'n 50C worden. Dit gebied is vol extremen. Naast actieve vulkanen en zoutmeren is het een maanlandschap met hydrothermale velden die iedere dag van kleur veranderen want de aarde is in beweging. Wel verplicht een masker dragen vanwege het borrelende zwavelzuur. Naast de onaangename geur kan het bij inademing voor problemen zorgen.

Ik heb dan ook veel ontzag voor de Afar-bevolking die in dit gebied zout winnen. Het is hun grootste bron van inkomsten. Ga er maar aanstaan... Onder zware omstandigheden in de volle zon, nergens schaduw, zout te moeten winnen! En dat gebeurt nog steeds met de hand... Hun lichaam heeft zich aangepast aan deze temperatuur; ze drinken minder dan je zou denken. Ze zijn dan ook het enige volk in Ethiopië die dit zware werk kunnen doen.

Overigens, zo’n zoutblok weegt wel 6 kilo. Het zout wordt verkocht op lokale markten.Komt geen machine aan te pas. Transport gaat per kamelenkaravaan; een kameel kan wel 30 blokken dragen.

Zelfs in de aangeraden reisperiode komt de temperatuur boven de 40C. Dan maar een wandeling bij zonsondergang. Of heeft u ook zo’n dorst van dit verhaal gekregen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden