Door Corona moeten mensen afscheid nemen op afstand van iemand die hen lief is. Wat hiervan de gevolgen zijn voor betrokkenen, is niet bekend. FOTO: PixaBay.
Door Corona moeten mensen afscheid nemen op afstand van iemand die hen lief is. Wat hiervan de gevolgen zijn voor betrokkenen, is niet bekend. FOTO: PixaBay. (Foto: )

Gevolgen afscheid nemen op afstand

'Niet alleen voor naasten, maar ook voor zorgverleners'

Elk mens draagt zijn verleden met zich mee. Mooi, want vroegere ervaringen hebben elke individu wijzer gemaakt, gevormd. Maar als pijnlijke herinneringen iemand tegenhouden om verder te groeien, is het tijd om daar iets aan te doen. Erover schrijven, bijvoorbeeld.

Schrijf het van je af!

Van de redactie.

Wat de gevolgen zijn voor betrokkenen is niet bekend.

Hoe kijken mensen terug op deze fase?

Hoe beïnvloedt dat hun leven, hun welzijn en gezondheid op langere termijn?

Wat zijn de gevolgen voor de samenleving, de volksgezondheid?

De Corona-crisis zet de zorg onder grote druk en dat geldt in het bijzonder voor zorg in de laatste levensfase. Mensen moeten afscheid nemen op afstand van iemand die hen lief is. Wat hiervan de gevolgen zijn voor betrokkenen, is niet bekend. Hoe beïnvloedt dit bijvoorbeeld op langere termijn hun leven, hun welzijn en gezondheid? Stichting PALZON is daarom een groot, nationaal onderzoek gestart naar de gevolgen hiervan in samenwerking met het Erasmus MC, Amsterdam UMC, Utrecht UMC en Hogeschool Rotterdam.

VELDHOVEN - Op de Intensive Care, op Corona-afdelingen in ziekenhuizen en zeker ook in de langdurige zorg, waar patiënt, familie en zorgverlener elkaar soms al lang kennen, druist de manier waarop mensen nu afscheid van elkaar moet nemen in tegen ieders wensen en gevoelens.

Op afstand

“Mensen staan helemaal ingepakt aan het bed. Door een mondkapje is een gezichtsuitdrukking niet zichtbaar”, zegt Prof. Dr. Agnes van der Heide, hoogleraar Zorg en Besluitvorming in de Laatste Levensfase in het Erasmus MC.
“We hebben aanwijzingen dat dat het afscheid nemen extra moeilijk maakt. Niet alleen voor naasten, maar ook voor zorgverleners.”
Wat de gevolgen hiervan zijn voor betrokkenen is niet bekend. Hoe kijken mensen terug op deze fase? Hoe beïnvloedt dat hun leven, hun welzijn en gezondheid op langere termijn? Wat zijn de gevolgen voor de samenleving, de volksgezondheid?

Onderzoek

Namens Stichting PALZON wordt gekeken naar de ervaringen van nabestaanden én zorgverleners van patiënten die tijdens deze crisis zijn overleden. Dit onderzoek staat onder leiding van Van Der Heide, ondersteund door onderzoekers van het Erasmus MC, Amsterdam UMC, Utrecht UMC en Hogeschool Rotterdam.
Om te kunnen begrijpen wat nu precies afscheid nemen op afstand betekent, is het belangrijk na te gaan hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. De onderzoekers verzamelen daarom ervaringen van nabestaanden en ook ervaringen van zorgverleners (zoals artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, psychologen en vrijwilligers) die betrokken waren bij de zorg in de laatste levensfase.
Uiteindelijk beogen de onderzoekers dat ze daardoor beter weten hoe mensen uiteindelijk kunnen worden geholpen bij eventuele latere problemen.

Ervaringen delen

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen rondom de gevolgen van het afscheid nemen op afstand, is de hulp nodig van gewone burgers. Palzon doet daarom een nadrukkelijke oproep aan u om uw ervaring met de onderzoekers te delen via een korte vragenlijst. De patiënt hoeft niet aan COVID-19 te zijn overleden. Medewerkers zoals artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, psychologen en vrijwilligers, die vanaf 1 maart 2020 betrokken zijn geweest bij het overlijden van een patiënt of zelf een familielid hebben verloren, kunnen de vragenlijst invullen via de onderstaande website.

Vragenlijst

Meedoen aan dit onderzoek? Via onderstaande website is de vragenlijst van het onderzoek te vinden:

www.palzon.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden